Annons

Svenskt brandflyg skickas till Frankrike

Sverige skickar två flygplan till Frankrike för att hjälpa till med bekämpningen av de svåra skogsbränderna där.
Flygplanen lyfter från Sverige under torsdagen, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Bränder • Publicerad 11 augusti 2022
Två svenska brandflygplan skickas till Frankrike för att bekämpa skogsbränder. Arkivbild.
Två svenska brandflygplan skickas till Frankrike för att bekämpa skogsbränder. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är andra gången på kort tid som svenska brandflygplan sänds till uppdrag i andra EU-länder. I slutet av juli skickades två plan till en veckolång insats i Tjeckien.

Frankrikes fråga om hjälp kom på onsdagskvällen. De svenska planen, med besättningar, sätts in mot bränder i regionen Bretagne i västra Frankrike.

Annons

"Vi är stolta över att kunna bistå med hjälp i släckningsarbetet, särskilt med tanke på det omfattande stöd som Frankrike bidrog med vid skogsbränderna i Sverige 2018", säger Per Velandia, enhetschef på MSB:s operativa avdelning, i ett pressmeddelande.

Flygplanen är av typen AT-802F Fireboss. De ingår i ett skyddsnät av gemensamma resurser som EU-länderna finansierar tillsammans. Sverige är värdland för de två planen och kan använda dem även nationellt.

Beredskapen för skogsbränder i Sverige påverkas inte av att flygplanen skickas utomlands, enligt MSB. Två flygplan och sex helikoptrar finns i beredskap i olika delar av landet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons