Annons

Svensk bronslycka: "Betyder otroligt mycket"

Utskickad från isen i lördags fick han se sina lagkamrater åka på en tuff förlust.
Tillbaka på isen var Nils Höglander med och plockade hem ett JVM-brons.
Ishockey • Publicerad 5 januari 2020
En nöjd Nils Höglander med bronsmedalj runt halsen.
En nöjd Nils Höglander med bronsmedalj runt halsen.Foto: Erik Simander/TT

Det blev ett omtumlande dygn för den kreative och sevärde 19-åringen från Rögle som började JVM-ishockeyn med ett spektakulärt "Zorromål".

Först ett tidigt matchstraff mot Ryssland i JVM-semifinalen som förlorades efter förlängning, 4–5.

Annons

– Det var en dålig tackling av mig och det står jag för, men det var absolut inte meningen. Det är mer nervöst att vara på läktaren än att spela själv, men grabbarna gjorde en sjukt bra match. Men det gick inte hela vägen. Det var tråkigt, sade Höglander om känslorna då.

"Förberedde mig"

Sedan en nervös väntan innan beskedet kom att han slapp avstängning och fick spela bronsmatchen.

– Väldigt skönt. Jag fick beskedet på förmiddagen, men jag förberedde mig hela dagen på att spela.

Allt gick dock inte spikrakt i bronsmatchen. I sista minuten i första perioden slog Höglander ett felpass som Finlands Matias Maccelli kunde utnyttja och ge Finland en 2–1-ledning.

– Sånt som händer. Det var ett dåligt pass av mig, men det gör alla som spelar. Vi vann matchen, det är det viktiga, sade han och log med bronsmedaljen hängande runt halsen.

Höglander var som väntat med och bidrog framåt också när nu den sylvassa förstakedjan med målkungen Samuel Fagemo och centern David Gustafsson fick spela ihop igen för sista gången som juniorer.

"Bra kemi"

Höglander, som stannade på fem mål och elva poäng, blev frispelad ute till vänster med ett långpass från backen Adam Ginning, finländske målvakten Justus Annunen fick släppa retur på skottet och då dök Fagemo upp och sköt sitt åttonde mål i turneringen.

Tack vare det vann Fagemo både turneringens poängliga, 13 poäng, och skytteliga.

Han är dessutom den bäste svenske JVM-målskytten sedan 2012 då Frölundakamraten dundrade in nio mål i guldturneringen i Calgary 2012.

– Jag har velat vara en offensiv spelare i den här turneringen och det är skönt att man lyckats ihop med Gustafsson och Höglander. Vi har haft bra kemi och snurr, sade Fagemo.

Annons

Linus Öberg sköt bronsmålet, 3–2, med en fräckis då han från en position bakom mål vallade in pucken via Annunen.

De svenska spelarna var stolta över att de lyckades hitta ny kraft efter den bittra semifinalförlusten.

– Det är jättebra lagmoral att kunna komma tillbaka och bestämma oss för att vi ska ta den här bronspengen. Det är inte det bästa man kan vinna när vi var så nära guldet, men om fem-tio år kommer det att kännas fantastiskt, tyckte Fagemo.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons