Annons

Svenskarnas fondförmögenhet på ny rekordnivå

Ekonomi • Publicerad 10 maj 2021
Svenska fondsparare nysparar mest i aktiefonder. Arkivbild.
Svenska fondsparare nysparar mest i aktiefonder. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Vid utgången av april uppgick svenskarnas samlade fondförmögenhet till 6 047 miljarder, en ökning med 128 miljarder kronor jämfört med månaden före och en rekordnotering, visar ny statistik från Fondbolagens förening.

"I takt med stigande börser och positiva fondinflöden passerar nu den svenska fondförmögenheten 6 000 miljarder kronor för första gången någonsin", säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening, i ett pressmeddelande.

Annons

Totalt noterades ett nettoinflöde på 21,5 miljarder kronor, varav merparten i aktiefonder, under april. Nettoinsättningarna i aktiefonder uppgick till 17,6 miljarder kronor och i 3,7 miljarder kronor i blandfonder.

Nettosparandet i fonder hittills i år uppgår till 59,3 miljarder kronor.

Svenskarna favoriserar just nu Sverigefonder och globalfonder, enligt Fondbolagens förening. Under april noterades, för tredje månaden i rad, ett nettoutflöde ur branschfonder.

För företagsobligationsfonder och långa räntefonder noterades ett nettouttag under april.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons