Annons

Svenskar tillåts resa in i Finland

Finland kommer åter att tillåta alla svenskar att resa in i landet. Ett besked som uppskattas bland annat bland svenska rederier, som väntar på att få köra kryssningar över Östersjön.
Resor • Publicerad 10 september 2020
Boende i gränssamhällen som Haparanda har sedan augusti kunnat resa till Finland. Snart blir det tillåtet även för andra svenskar. Arkivbild.
Boende i gränssamhällen som Haparanda har sedan augusti kunnat resa till Finland. Snart blir det tillåtet även för andra svenskar. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Sedan tidigare har svenskar tillåtits resa in om de till exempel äger fastigheter i landet, eller om de bor i vissa specificerade gränsområden. Från och med lördag den 19 september ska det bli tillåtet för alla svenskar att resa in, meddelade den finska regeringen på torsdagskvällen enligt Helsingin Sanomat.

Hittills har Finland haft mycket stränga regler och inte tillåtit resenärer från länder med fler än 8 nya rapporterade coronafall per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Den gränsen ska nu höjas till 25 nya fall – vilket gör att resenärer från till exempel Sverige, Norge och Tyskland tillåts resa in.

Annons

– Jag är väldigt glad att det normala samspelet med Sverige kan börja, säger transport- och kommunikationsminister Timo Haraka till Helingin Sanomat.

Fler detaljer om vad reglerna innebär väntas under en presskonferens på fredagsförmiddagen.

"Oerhört glädjande"

För de svenska rederierna som kör till Finland är det goda nyheter.

– Vi har väntat på det här beskedet sedan vi fick stänga ner i mars, så det är oerhört glädjande så klart, säger Erika Janson, kommunikationschef på Tallink Silja.

Hela kryssningsbranschen har gått på sparlåga sedan våren. För Tallink Siljas del har de finländska restriktionerna inneburit att kryssningsfartygen kört gods och arbetare i stället för nöjesresenärer. Linjen mellan Stockholm och Helsingfors har varit helt otrafikerad.

Frågetecken återstår

Beskedet att restriktionerna nu lyfts gör att läget ser betydligt ljusare ut, säger Erika Janson, men det är fortfarande mycket som ska på plats innan färjetrafiken kan gå som vanligt. Inte minst förtydligande från svenska myndigheter om vad som krävs för att undvika smittspridning ombord – och att resenärerna vill åka.

– Vi är så redo vi kan vara och kör i gång så fort som möjligt, men det är klart att det inte bara gäller regler. Det måste vara lönsamt att åka också, säger Erika Janson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons