Annons

Svenskar minskar sitt sparande

Trots höga räntor och inflation är fler svenskar beredda att lätta på plånboken. Färre hushåll än tidigare planerar att spara det kommande halvåret.
Privatekonomi • Publicerad 5 juli 2023
Det genomsnittliga sparandet har ökat, men svenskar planerar att spara mindre det kommande halvåret. Arkivbild.
Det genomsnittliga sparandet har ökat, men svenskar planerar att spara mindre det kommande halvåret. Arkivbild.Foto: Rikard Collsiöö/TT

Andelen hushåll som har planer på att spara har minskat något, från 21 procent till 19 procent, det senaste halvåret, visar SEB:s undersökning Sparkollen.

"Efter en lång period av ansträngd ekonomi och tuffa prioriteringar börjar hushållen leta efter nytt normalläge i sin privatekonomi", skriver SEB:s privatekonom Américo Fernández, i ett pressmeddelande.

Annons

Flera sparare tycks också se möjlighet att köpa mer under kommande halvår.

Andelen hushåll som planerar att konsumera mindre uppgår till 30 procent, vilket är 11 procent mindre än föregående kvartal.

Samtidigt har många hunnit bygga upp ett högre månadssparande de senaste månaderna. Under årets andra kvartal hade 90 procent av hushållen ett månadssparande, en ökning med 3 procent jämfört med kvartalet innan. Det genomsnittliga sparandet har dessutom ökat från drygt 5 100 kronor per månad till drygt 5 600 kronor.

Däremot minskar sparandet i aktier. En sparad hundralapp fördelades i genomsnitt med 38 kronor på sparkonto, 23 kronor i amortering, 15 kronor i fonder, 9 kronor i aktier, 9 kronor i pensionssparande och 6 kronor på annat sätt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons