Annons

Svenskar bland de döda i flygkraschen

Över 150 människor har omkommit i en flygkrasch i Etiopien. Enligt flygbolaget finns tre svenskar bland de döda.
Kraschen inträffade bara minuter efter det att planet lyft från huvudstaden Addis Abeba.
Etiopien (TT) • Publicerad 10 mars 2019
Anhöriga på flygplatsen i Addis Abeba.
Anhöriga på flygplatsen i Addis Abeba.Foto: Elias Masseret/AP/TT

Samtliga 157 personer ombord omkom vid flygkraschen, bekräftar flygbolaget Ethiopian Airlines.

"Bolagets vd som befinner sig på olycksplatsen just nu beklagar att behöva bekräfta att det inte finns några överlevande", lyder ett uttalande från bolaget.

Annons

Ombord fanns passagerare från 33 länder, bland dessa tre svenskar, enligt flygbolaget.

Svenska utrikesdepartementet har inte bekräftat att det finns svenskar ombord.

-Vi står i kontakt med ambassaderna i Nairobi och Addis Abeba som undersöker och följer detta, säger Anton Dahlquist på UD:s presstjänst till TT.

Väntar på mamma

Klockan 08.44, sex minuter efter det att planet lyft förlorade flygledarna kontakten med det. Planet var på väg från Addis Abeba till Nairobi i Kenya. Kraschen skedde kort efter starten nära staden Bishoftu, omkring sex mil sydost om huvudstaden.

-Vi väntar på min mamma. Vi hoppas att hon tog ett annat plan, eller blev försenad. Hon svarar inte i telefon, säger Wendy Otieno till nyhetsbyrån AFP.

Enligt flygbolagets vd hade planet, som levererades av Boeing i fjol, inga kända tekniska problem, och piloten hade goda vitsord. På de få minuter som planet var i luften hann piloten rapportera in problem, och be om att få vända, enligt vd:n.

Enligt Ethiopian Airlines fanns 149 passagerare och åtta besättningsmedlemmar ombord. En sök- och räddningsinsats pågår och företagets anställda hjälper till i det arbetet, enligt flygbolaget. Enligt en AFP-reporter syns en stor krater på olycksplatsen, och föremål samt vrakdelar har spridits vida omkring.

Tidigare krasch

På den etiopiska premiärministern Abiy Ahmeds officiella Twitterkonto framförs kondoleanser till passagerarnas anhöriga.

"Premiärministerns kansli vill, på regeringens och det etiopiska folkets vägnar, uttrycka sitt djupa deltagande till de familjer som förlorat sina nära och kära på Ethiopian Airlines Boeing 737 på en reguljärflygning på väg mot Nairobi nu på morgonen", lyder inlägget.

Flygplanet är av samma typ som det indonesiska Lion Air-plan som kraschade i oktober, 13 minuter efter start från Jakarta. Alla 189 ombord omkom.

Annons

Statligt ägda Ethiopian Airlines kallar sig Afrikas största flygbolag. Dess viktigaste flygplats är Bole International Airport i Etiopiens huvudstad Addis Abeba varifrån 6,5 miljoner människor flyger varje år. Ethiopian Airlines har tidigare sagt att 10,6 miljoner människor väntades flyga med bolaget under 2018.

Bolaget har ett gott rykte när det gäller säkerhet, rapporterar BBC , trots en krasch 2010 i Medelhavet där 90 personer omkom. Planet kraschade kort efter start från Beirut i Libanon.

Sofia Tanaka/TT

Anna Hansson/TT

Här kraschade planet.
Här kraschade planet.Foto: TT
Ett flygplan från Ethiopian Airlines. Arkivbild.
Ett flygplan från Ethiopian Airlines. Arkivbild.Foto: Amr Dalsh/AP/TT
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons