Annons

Svenska plan mitt i grekiskt brandinferno

Hetta, rökpelare och nerbrända områden. Mitt i brandinfernot i Grekland vattenbombar nu två svenska plan lågorna.
Bränder • Publicerad 8 augusti 2021
Lågorna närmar sig ett hus i byn Pefki på ön Evia.
Lågorna närmar sig ett hus i byn Pefki på ön Evia.Foto: Foto: Petros Karadjias/AP/TT
De svenska brandbekämpningsflygen deltar i insatsen i Grekland sedan i lördags.
De svenska brandbekämpningsflygen deltar i insatsen i Grekland sedan i lördags.Foto: Jörgen Ericsson/Saab/MSB/TT

De svenska brandbekämpningsplanen, som skickats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), anlände till Grekland den 6 augusti och var uppe och vattenbombade för första gången under lördagen. Med de svenska planen följde tre piloter, en tekniker och en sambandspersonal.

Planen har hittills deltagit i släckningsarbetet i norra Aten och på ön Evia, under svåra förhållanden.

Annons

– Läget är väldigt allvarligt, det är många bränder, på många olika ställen och väldigt höga brandrisker. Och det är väldigt många ansträngningar för att släcka dem – mycket resurser tas i anspråk, framför allt grekiska. Flera EU-länder är och hjälper till, inte bara Sverige, säger Per Velandia, chef för humanitära insatser vid MSB.

Fullt i luftrummet

Hettan från de två brandfronterna på Evia beskrivs i grekisk media som så intensiv att vattnet från bekämpningsplanen förångas innan det når lågorna. Svenskarna befinner sig mitt i det aktiva släckningsarbetet.

– Rökpelarna står upp, det är nerbrända områden och det är fullt i luftrummet – en otrolig aktivitet för att släcka så mycket som möjligt, säger Per Velandia som på söndagsmorgonen varit i kontakt med en i den av Sverige utsända personalen.

Trots det svåra läget går arbetet förhållandevis bra, enligt honom.

Stannar en vecka

Planen som MSB hyrt in från Saab är av modellen AT-802 F och har kapacitet att släppa 3 000 liter vatten per gång. De ingår som en del i den EU-insats som är på plats för att bistå grekerna.

– Vi är en liten del av en stor insats. Vi med flera gör vårt bästa vi kan för att hjälpa till, säger Per Velandia.

Planen är att de svenska brandbekämpningsplanen initialt stannar en vecka i Grekland.

– Sedan får vi utvärdera under veckans gång och se om det behövs mer, och om vi har möjlighet att stanna, säger Velandia.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons