Annons

Svenska ögon på EU:s sommartid

EU • Publicerad 13 februari 2020
Den svenske ledamoten Johan Danielsson (S) blir EU-parlamentets ansvarige för frågan om sommartidens framtid. Arkivfoto.
Den svenske ledamoten Johan Danielsson (S) blir EU-parlamentets ansvarige för frågan om sommartidens framtid. Arkivfoto.Foto: Fredrik Persson / TT

EU-parlamentets syn på sommartidens vara eller icke vara kommer även fortsättningsvis att samordnas av en svensk socialdemokrat.

Johan Danielsson (S) tar över frågan från Marita Ulvskog, som lämnade EU-parlamentet i somras.

Annons

"Jag kommer att driva på för att detta ska bli en så snabb process som möjligt. Vi vet att tidsomställningen ställer till problem i bland annat transportsektorn, energisektorn och jordbrukssektorn. Den enda fördelen som jag kan komma på med att ha kvar tidsomställningen är att man vet när utemöblerna ska fram och tillbaka", säger Danielsson i ett pressmeddelande.

EU-parlamentet har redan sagt ja till tanken på att slopa de årliga tidsomställningarna, om än tidigast år 2021. Tanken är att alla medlemsländer dessförinnan ska ha valt vilken tid man vill ha i sitt land.

I ministerrådet finns dock ännu inget färdigt beslut om att ändra det nuvarande systemet. I stället inväntas nationella utredningar i samtliga medlemsländer för att se till att en eventuell övergång blir så smidig som möjligt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons