Annons

Svenska bolag räknar med att öppna fabrikerna

Svenska SKF och amerikanska Tesla hoppas på att kunna återuppta produktionen i sina fabriker i Kina på måndag, efter ett påtvingat virusstopp. Men både Ikeas varuhus och Iphone-fabrikerna i södra Kina ser ut att hålla fortsatt stängt.
Virus • Publicerad 8 februari 2020
Model 3-bilar på bandet i Teslas "gigafabrik 3" utanför Shanghai. Bild från i januari.
Model 3-bilar på bandet i Teslas "gigafabrik 3" utanför Shanghai. Bild från i januari.Foto: Ding Ting/Nya Kina/AP/TT
Tillverkning av kullager, dock här på SKF:s fabrik i Göteborg. Arkivbild.
Tillverkning av kullager, dock här på SKF:s fabrik i Göteborg. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kinesiska myndigheter har gett klartecken till fabriker i Shanghai-området att öppna igen, vilket är en av de första signalerna om att de restriktioner som införts efter coronavirusutbrottet kan börja avvecklas.

– Ambitionen är att öppna vår fabrik igen på måndag, i enlighet med myndigheternas direktiv, säger Theo Kjellberg, medie- och kommunikationsdirektör på verkstadsföretaget SKF, som har en fabrik i Shanghai.

Tesla vill öppna

Annons

Ett ännu större bolag med en viktig fabrik i Kina är Tesla, vars "gigafabrik 3" (GF3) började leverera i januari – just när coronaviruset började spridas. Även Tesla räknar med att fabriken ska öppna på måndag.

– I skenet av de praktiska svårigheter som viktiga tillverkningsindustrier – däribland Tesla – haft med att återuppta produktionen, så kommer vi att koordinera alla ansträngningar för att hjälpa dem att få i gång tillverkningen, säger Xu Wei, talesperson för de lokala myndigheterna i Shanghai, till nyhetsbyrån Reuters.

Än så länge ser beskedet ut att gälla just storstadsområdet Shanghai. På andra håll i Kina, och i synnerhet den hårdast virusdrabbade provinsen Hubei, är det blandade signaler till näringslivet. Möbeljätten Ikea, med varuhus på många håll i landet, räknar med att fortsatt hålla de stängda.

– Våra varuhus håller stängt. Säkerheten för våra medarbetare är nummer ett, så vi tar inga risker, säger Cecilia Franck, presskontakt på Ikea.

"Hög risk för coronavirus"

Vitvarutillverkaren Electrolux har en mindre fabrik i Kina som är stängd. Bolaget kan inte svara på när den kommer att öppna igen.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca har 15 000 anställda i Kina och två fabriker i östra delen av landet.

– Vi förhåller oss till de riktlinjer som vi får från myndigheterna, säger Christina Malmberg Hägerstrand, bolagets presschef.

Samma besked kommer från klädjätten Hennes & Mauritz som i och med coronautbrottet stängt 310 butiker. De kommer att vara fortsatt stängda så länge som det behövs enligt Ulrika Isaksson, presskontakt vid H&M-gruppen. Samtidigt planerar bolaget att öppna ett antal av butikerna under nästa vecka.

"I och med att situationen konstant förändras kan vi inte ge mer detaljerad information just nu", skriver Isaksson i ett sms till TT.

Foxconn kör igång

Kinesiska Foxconn, som bland annat tillverkar Apples Iphone, har liksom många andra företag också planerat att återuppta produktionen på måndag. Men efter inspektioner på fabriker i Shenzhen-området i södra Kina sade hälsoinspektörer att fabrikerna har "hög risk för coronavirus", och att de därför inte bör omfattas av tillverkningsstarten, rapporterar affärstidningen Nikkei.

Samtidigt går Kinas transportdepartement ut med att väg- och vattenanläggningsarbetet ska börja återupptas runtom i landet. Detta inleds omedelbart och senast den 20 februari ska allt vara i gång igen, förutom i Hubei och vissa andra extra drabbade områden, heter det.

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons