Annons

Svensk ubåt deltar i marinövning i Östersjön

Försvar • Publicerad 4 juni 2023
HMS Uppland är en ubåt i Gotlandsklassen. Arkivbild.
HMS Uppland är en ubåt i Gotlandsklassen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den svenska ubåten HMS Uppland deltar i årets upplaga av den internationella marinövningen Baltops i Östersjön.

Övningen omfattar luftförsvar, ubåtsjakt, ytstrid, minröjning, ubåtsoperationer och landstigning. Syftet är att utveckla samarbetet inom Nato samt mellan försvarsalliansen och dess partnerländer.

Annons

"Dessa övningar befäster vår interoperabilitet och ger besättningen god erfarenhet av avancerad ubåtsjakt", säger fartygschefen på Försvarsmaktens hemsida.

Uppland är det enda svenska fartyg som deltar i årets övning. Svensk stöd- och stabspersonal kommer att befinna sig ombord på bland annat det amerikanska ledningsfartyget USS Mount Whitney.

Övningen pågår mellan den 4 och 16 juni med start i Tallinn och avslutning i Kiel. Förutom Östersjöländerna deltar exempelvis Storbritannien, Nederländerna, Frankrike, Spanien, Portugal, Rumänien och USA.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons