Annons

Svensk riksdag mest jämställd i EU

Politik • Publicerad 8 mars 2021
Sverige har EU:s mest jämställda parlament och ligger även i topp när det gäller jämställdheten bland ministrar. Arkivbild.
Sverige har EU:s mest jämställda parlament och ligger även i topp när det gäller jämställdheten bland ministrar. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige har det mest jämställda parlamentet bland EU-länderna men hamnar i botten när det gäller antal kvinnliga regeringschefer.

Under fjolåret var 49,6 procent av ledamöterna i svenska riksdagen kvinnor. I EU var genomsnittet för andelen kvinnor i parlamenten närmare 33 procent, skriver nyhetssajten Europaportalen. Minst andel kvinnor i EU hade Ungerns parlament med knappt 13 procent.

Annons

Sverige ligger även i topp när det gäller jämställdheten bland ministrar. I Sverige är andelen kvinnor 52,2 procent att jämföra med EU-snittet på 32,7 procent.

Sverige ligger dock efter de flesta EU-länder när det gäller att ha eller ha haft en vald kvinnlig stats- eller regeringschef. Sverige och åtta andra medlemsländer har inte haft en enda sådan sedan andra världskriget. I topp, med fyra kvinnliga stats- eller regeringschefer, ligger Finland följt av Polen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons