Annons

Skepsis i Sverige kring minimilön i EU

Ingen fara för den nordiska modellen, lovar EU-kommissionen.
Den svenska oron är ändå stor när gemensamma regler för minimilöner nu börjar ta form.
EU • Publicerad 14 januari 2020
Luxemburgaren Nicolas Schmit är EU:s arbetsmarknadskommissionär. Arkivfoto.
Luxemburgaren Nicolas Schmit är EU:s arbetsmarknadskommissionär. Arkivfoto.Foto: Karin Wesslén/ TT

Steg nummer ett från EU-kommissionen togs på tisdagen med igångsättandet av en första "konsultation" med arbetsmarknadens parter.

Processen går sedan vidare med olika former av diskussioner innan ett färdigt förslag läggs fram, troligen först i sommar eller början av hösten.

Annons

Lagstadgade minimilöner finns redan i merparten av EU:s medlemsländer, men enligt olika principer och med stora skillnader sinsemellan.

EU-kommissionen vill nu få till likartade regler överallt.

– Vi kan inte lägga fram ett förslag som sätter löner. Vi kommer inte att sätta en gemensam minimilön. Vad vi föreslår i stället är ett ramverk som gör att medlemsstaterna själva kan sätta minimilöner, så att det finns större transparens och fler sociala och ekonomiska kriterier, säger arbetsmarknadskommissionären Nicolas Schmit på en presskonferens i Strasbourg.

Behöver inte ändra?

I Sverige och övriga Norden finns dock inga lagstadgade minimilöner. Både fackförbund och näringsliv har dessutom varnat för EU-planerna och ser dem som ett hot mot den "svenska modellen" där lönesättningen sker efter förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.

Fast det systemet ska man inte rucka på, bedyrar Schmit.

– Jag har åkt till Danmark och jag har åkt till Sverige och jag har varit väldigt tydlig. De här länderna kommer absolut att kunna ha kvar sina kollektivavtalssystem. De behöver inte införa några minimilöner, lovar luxemburgaren i Strasbourg.

"Byxorna nere"

Den svenska skepsisen är emellertid fortsatt stor.

– Jag litar ju på Nicholas Schmits intentioner att han inte vill äventyra de nordiska arbetsmarknadsmodellerna, men så länge som det verkar att man vill presentera ett direktiv så har vi ett problem. Då finns det anledning till oro, säger svenska EU-parlamentsledamoten Johan Danielsson (S).

Även kollegan Tomas Tobé (M) tillhör tvivlarna och oroar sig för att eventuella nordiska undantag inte kommer att hålla i en eventuell framtida domstolsbehandling. Han anklagar den svenska regeringen för att ha krattat manegen för förslaget, via toppmötet om sociala frågor i Göteborg hösten 2017.

– Nu står man med byxorna neddragna och ser hur lagstiftning kommer på europeisk nivå, trots att man har lovat att så inte skulle ske, säger Tobé i Strasbourg.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons