Annons

Svag krona ger stöd till industrin

Trots fortsatt handelskrig och en osäker konjunktur ser svensk industri ut att stabilisera sig, enligt ett inköpschefsindex (PMI) från Swedbank och Silf för maj.
Draghjälp kommer från den svaga kronan.
Ekonomi • Publicerad 3 juni 2019
Inköpschefsindex steg i maj. Arkivbild.
Inköpschefsindex steg i maj. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Den nedåtgående trenden i PMI är bruten", slår Jörgen Kennemar fast i en kommentar.

"Den svenska industrikonjunkturen håller på att stabiliseras med stöd av en svag krona", tillägger han.

Annons

Inköpschefsindex (PMI), som speglar konjunkturen inom industrin, uppgick i maj till 53,1, jämfört med 50,9 månaden före. Ett indextal över 50 antyder tillväxt och den nivån som nu har uppnåtts är den högsta sedan hösten 2018.

"En liten lättnadens suck"

Uppgången förklaras främst av ett lyft för delindex för orderingången, men inköp av lager och sysselsättningen pekar också uppåt.

"Företagens produktionsplaner drogs upp i maj, och med ett index på 63,1 är det en fortsatt övervikt av företag som räknar med att öka produktionen det närmaste halvåret", skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

Ökningen överraskar positivt, enligt SEB-ekonomen Olle Holmgren.

– Börsen har gått ner och flera konkurrentländer, framförallt Tyskland, är på mycket svagare nivåer, säger han.

Dessutom pekar han på vad han kallar en skakig barometerindikator från Konjunkturinstitutet vad gäller industrin.

– Det är en liten lättnadens suck, men jag tycker inte man ska springa för långt på enskilda månadstal, säger Holmgren.

Han håller med Kennemar om att kronan kan ha bidragit. Men han frågar sig samtidigt om inte det svenska inköpschefsindexet snart kommer att sjunka ned mot tyska nivåer.

– Jag tror ändå att vi kommer ned mot 50.

Inköpschefsindex görs av Silf och Swedbank och bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin.

Annons

Ett tyskt inköpschefsindex för maj från IHS Markit sjönk i maj till 44,3, den lägsta nivån sedan 2012. I april låg detta index på 44,4.

Risker på nedåtsidan

Enligt Holmgren finns flera risker på nedåtsidan för svensk industri, som bland annat är känsligt för hur Trumpregeringens flerfrontskrig på handelsområdet utvecklar sig.

– Just nu är det nedåtrisker.

Marknadsreaktionen är måttlig, trots den tydligt positiva överraskningen.

Kronan har sedan fredagens avstämningskurs stärkts ett par ören mot både dollarn och euron. För en dollar får man nu betala 9:50 kronor på valutamarknaden, medan euron går på 10:61 kronor.

Räntan på den tioåriga svenska statsobligationen har samtidigt sjunkit en punkt ned till 0,10 procent, den lägsta nivån sedan 2016.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons