Annons

Svensk industri backar: "Recession"

Tillverkningsindustrin i Sverige ser för tredje månaden i rad en minskad aktivitet. Enligt Nordea befinner sig branschen i en recession.
Ekonomi • Publicerad 1 november 2022
Svensk tillverkningsindustri har lagt i backen. Arkivbild.
Svensk tillverkningsindustri har lagt i backen. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Sveriges tillverkningsindustri backar, enligt ett inköpschefsindex från Swedbank och Silf.

Inköpschefsindexet, som mäter aktivitetsnivån i tillverkningsindustrin, sjönk till 46,8 i oktober från reviderade 48,9 i september.

Annons

Ett index under 50-strecket betyder minskad aktivitet i sektorn. Det är nu tredje månaden i rad som indexet befinner sig under den nivån, enligt Swedbank.

"Det står alltmer klart att den svagare omvärldskonjunkturen sätter allt djupare avtryck i svensk industri, vilket inte minst avspeglas i en minskad orderingång både från export- och hemmamarknaden", skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen på Swedbank, i en kommentar.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, skriver i en kommentar från banken att en av få ljuspunkter i indexet är att företagen fortfarande anställer. Han tillägger dock att även sysselsättningen förmodligen kommer att avta framöver sett till de dystra utsikterna.

"Allt sammantaget, så befinner sig tillverkningsindustrin i en recession. Det är en viktig faktor till att vi nu förväntar oss att Riksbanken enbart kommer att höja räntan med 50 baspunkter i november", skriver han.

Nordea räknar med att styrräntan toppar på 2,5 procent tidigt nästa år, och skriver att inköpschefsindex stärker den prognosen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons