Svensk film ses flitigt i tv-sofforna

Film Artikeln publicerades

Samtidigt som svensk film har svårt att locka publiken till biograferna är den populär hemma i tv-soffan. Fantasydramat "Gräns" sågs av 500 000 personer när den visades på SVT, enligt Anna Croneman, programchef för drama och film på SVT.

Under ett samtal om den svenska filmpubliken på Filmhuset i Stockholm tidigare i höstas konstaterade både Anna Croneman och Peter Öhman, vd för hyrfilmstjänsten SF Anytime, att svensk film alltid är populärt i deras tittarfönster.

Statistik från SVT visade att Ali Abbasis filmatisering av John Ajvide Lindqvists "Gräns" (2018) sågs av 500 000 sammanlagt och Amanda Kernells "Sameblod" av nästan 300 000.

– Enskilda titlar kan gå väldigt bra, och det trots att vi ligger sist i näringskedjan och får filmerna som tidigast 18 månader efter biopremiär. Men de populära filmerna, det spelar ingen roll, de ses en gång till av vår publik, säger Anna Croneman.

Även på hyrfilmstjänsten SF Anytime går svensk film bra.

– "Britt-Marie var här" var väl inte någon jätteframgång på bio men den är vår 11:e största film, säger Peter Öhman, innehållschef på SF Anytime.

Han efterlyser filmer för tydliga målgrupper och tar ungdomsfilmen "Rum 213" (2017) som exempel.

– "Rum 213" gick väl ganska bra på bio. Men den blev en evergreen hos oss direkt. Den har vi extremt många uthyrningar och köp av varje månad.

En tydlig slutsats under filmseminariet var dock att de filmer som ses allra mest hemma i tv-sofforna är de som fått mest uppmärksamhet redan i biofönstret. Att titlarna är välkända redan från start, marknadsförs ordentligt och blir recenserade påverkar alltså hela kedjan.