Annons

Svensk åklagare lämnar besked om Assange

Brott • Publicerad 9 maj 2019
Julian Assange förs ut ur en rättssal i London i början av maj. ArkivbildFoto: Matt Dunham/AP/TT

På måndag kommer vice överåklagare Eva-Marie Persson att lämna besked om fortsättningen på det så kallade Assangeärendet, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Wikileaks våldtäktsanklagade grundare Julian Assange greps i London i mitten av april, efter att han spenderat flera år på Ecuadors ambassad med diplomatisk immunitet.

Annons

I samband med gripanden begärde det svenska målsägarbiträdet att förundersökningen om våldtäkt ska återupptas. På en pressträff på måndag kommer åklagaren berätta om sitt beslut.

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro. Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades där asyl.

Några av de misstänkta brotten i Sverige har preskriberats, och förundersökningen om våldtäkt lades ner 2017. Det brottet preskriberas dock först nästa år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons