Annons

Svårt att få kvinnor till försvaret

Fler unga kvinnor som mönstrar och fler kvinnliga anställda. Det hoppas Försvarsmakten på att uppnå, men det är fortfarande en utmaning att locka kvinnor till det militära.
Försvarsmakten • Publicerad 12 maj 2019
Försvarsmakten satsar på att få fler unga kvinnor att mönstra. Arkivbild.
Försvarsmakten satsar på att få fler unga kvinnor att mönstra. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Enligt Försvarsmaktens analys finns det en stereotyp bild av kvinnor inom försvaret och en felaktig bild av vad arbetet kräver. Trots att värnplikten i dag är könsneutral är det relativt få kvinnor som mönstrar, och ännu färre går vidare till att bli inkallade.

Precis som i fjol satsar Försvarsmakten i år på reklamkampanjer riktade mot unga kvinnor.

Vill inte missa

Annons

– Försvarsmakten växer och då vill vi inte missa halva befolkningen, säger Nemo Stjernström, marknadsstrateg hos Försvarsmakten.

Han tillägger att behovet av unga som genomför grundutbildningen, och därefter väljer att stanna och söka anställning, kommer att öka.

I fjol var 28 procent av dem som kallades till mönstring kvinnor, men bland dem som gick vidare och blev inkallade till att göra grundutbildningen var bara 16 procent kvinnor. Året dessförinnan var motsvarande andelar 25 respektive 15 procent.

Den största orsaken till bortfallet av kvinnor under mönstringsprocessen är kraven på fysisk styrka, som gör att kvinnor som i övrigt har höga värden på de olika prövningsmomenten slås ut, enligt Försvarsmaktens årsredovisning för 2018.

– Rekryteringsmyndighetens uppgift är att skriva in den som är bäst lämpad, och tar inte hänsyn till om det är en man eller kvinna, säger Sofie Engström, kommunikationschef på myndigheten.

Ändrade krav

Inför mönstringen för dem som rycker in 2019 sänktes kraven på muskelstyrka för flera befattningar inom marinen och flygvapnet, bland annat på grund av den tekniska utvecklingen och för att tyngden på soldaternas och sjömännens utrustning har förändrats.

Inskrivningen till de olika befattningarna pågår fortfarande, men redan nu har en högre andel kvinnor skrivits in mot just de befattningar som har sänkta krav på muskelstyrka, enligt Försvarsmakten.

Många kvinnor väljs dock bort redan innan mönstringen, eftersom de i sitt mönstringsunderlag har fyllt i att de inte är intresserade av grundutbildningen. När Rekryteringsmyndigheten väljer vilka män och kvinnor som ska mönstra läggs stor vikt vid det egna intresset.

– Bland dem som är födda 1999 och 2000 kan man se att män i större utsträckning är intresserade att göra utbildningen och svarar detta på frågorna, säger Sofie Engström.

Jenny Rydberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons