Annons

Allsvensk debutant bakom IFK-vändning

Blåvittjunioren Måns Saebbö gjorde allsvensk debut mot Sirius i den 33:e minuten och sitt första allsvenska mål i den 51:a.
Sedan tog IFK Göteborg tog sin första allsvenska bortaseger för säsongen:
Fotboll • Publicerad 4 maj 2019
IFK Göteborgs spelare jublar efter att Giorgi Kharaishvili gjort 1–0 under lördagens allsvenska fotbollsmatch borta mot Sirius.
IFK Göteborgs spelare jublar efter att Giorgi Kharaishvili gjort 1–0 under lördagens allsvenska fotbollsmatch borta mot Sirius.Foto: Staffan Claesson/TT

Unga IFK Göteborg har varit urstarkt hemma med tre raka segrar mot Elfsborg, Helsingborg och AIK och en målskillnad på 9–1 i de tre första hemmamatcherna.

På bortaplan har det gått tyngre inledningsvis med förluster mot Eskilstuna (1–3) och Djurgården (1–2) följt av kryss mot Kalmar (1–1).

Annons

Men på fjärde försöket kom så första bortasegern efter att IFK Göteborg gjort 1–0 bara 1.10 in i matchen, tappat till 1–2 för att sedan vända och vinna med 4–2.  En vändning som inleddes med en missad målchans av Patrik Karlsson Lagemyr som blev en retur och den där kvitteringen av junioren Måns Saebbö i hans allsvenska debut:

"Det är sjukt"

– Som forward har man hört många gånger att ”aldrig stanna upp, bara fortsätta, fortsätta” och jag såg ganska tidigt att målvakten skulle rädda Patriks skott. Sedan studsade bollen rätt ut till mig. Jag såg en lucka och tänkte att "bombar jag nu så skjuter jag över", så det fick bli en bredsida för ibland i sådana lägen så kommer det 17 tankar men nu var det bara: Inte bomba – placera. Det var det enda.

TT: Och mål i allsvenska debuten?

– Det är sjukt faktiskt, för det är något jag har drömt om sedan jag kom till Blåvitt i tolvårsåldern, att få vara med på högsta nivå och få in en boll i nät. Men det är väldigt, väldigt många timmar och matcher underifrån som har lett till det här. Det känns som ett kvitto på jäkligt hårt jobb och det känns bra, säger Måns Saebbö till TT bubblandes av glädje.

Hans 2–2-kvittering höjde IFK Göteborg mentalt varpå matchen svängde över till gästerna ännu en gång.

Satte segermålet

När 22-årige Patrik Karlsson Lagemyr kom fri med Lukas Jonsson en andra gång i matchen satte Blåvittmittfältaren segermålet (3–2) utan tveksamheter.

Slutresultatet 4–2 skrevs på tilläggstid då 17-årige Benjamin Nygren gjorde sitt fjärde (!) allsvenska mål i år.

– En oerhört viktig seger. Vi är ett ungt lag och när speciellt de lite yngre kommer upp i A-laget och presterar så är det oerhört roligt inte bara för dem själva utan även för föreningen som satsat ungt och ser att det går det också, säger Karlsson Lagemyr.

TT: Dina tankar om Måns Saebbö?

– Han tar för sig, han sliter, han vet vad han är bra på. Det är kul med unga spelare som ger allt när de får chansen.

"Inte van vid det"

Annons

Och visst gav Saebbö, som fostrats i Göteborgsklubben Kungsladugårds BK, allt mot Sirius.

Mjölksyran slog till stenhårt:

– Jag jobbade så hårt jag kunde men är inte riktigt van vid den här nivån än, är inte van vid den här intensiva pressen och att vara konstant påkopplad då det händer någonting hela tiden. Så kanske 10–15 minuter efter målet började jag känna i benen och magen att det var tufft, men hela laget var fantastiskt så det var bara att kriga på och det lönade sig.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons