Annons

Svalt intresse för fritidshus

Intresset för att köpa fritidshus har svalnat jämfört med de glödheta pandemiåren, enligt mäklarbranschen. Även utbudet är mindre.
Men när det gäller bostadsrätter och villor väntas ett rekordutbud till hösten till följd av en försiktigare marknad.
Bostad • Publicerad 7 augusti 2022
Fritidshus i Stockholms skärgård. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Skandiamäklarnas vd Andreas Moritz.Foto: Christian Gustavsson/Skandiamäklarna/TT
Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.Foto: Oscar Barkenbom/Hemnet/TT

När det blev svårare att resa utomlands och andra restriktioner infördes sköt försäljningarna av fritidshus i höjden. Många som hade gått i säljtankar passade också på att göra slag i saken när intresset ökade, enligt bostadssajten Hemnet.

– Nu när restriktionerna är bortplockade ser vi en mycket lägre aktivitet på fritidshusmarknaden, på alla plan. Utbudet, antalet försäljningar och antalet publicerade annonser har minskat, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Dalade 22 procent

Annons

Även vid Fastighetsbyrån märker man ett tydligt skifte när det gäller fritidshusen.

– Vi har definitivt sett en påtaglig förändring jämfört med den glödheta marknad som vi hade under pandemiåren 2020 och 2021, säger Johan Vesterberg som är PR- och kommunikationschef på Fastighetsbyrån.

Under sommarmånaderna juni och juli gick antalet fritidshusförsäljningar på Fastighetsbyrån ned med 19 procent jämfört med samma period förra året. Hittills i år har antalet försäljningar dalat 22 procent.

Den nedåtgående trenden bekräftas även av Andreas Moritz som är vd på Skandiamäklarna.

– När det gäller försäljningen av fritidshusen är vi tillbaka på 2018 och 2019 års nivåer. Utbudet på fritidshus har också varit lågt hittills i år och jag tror att det kommer att fortsätta att vara det under resten av året, säger Andreas Moritz till TT.

Som exempel kan nämnas att det i juni 2021 såldes 1 037 fritidshus runtom i landet, att jämföra med de 780 försäljningar som ägde rum i juni i år. Det visar siffror från Svensk mäklarstatistik.

Stort höstutbud

När det gäller utbudet av villor och bostadsrätter är läget annorlunda.

– En hel del talar för en rekordhög nivå på utbudet senare i augusti och i början på september. Med rekordsiffror menar vi de högsta sedan 2013, det vill säga så långt tillbaka som Hemnet har data, säger Erik Holmberg.

På Skandiamäklarna förväntar man sig också ett stort utbud under hösten.

– Dels har vi de som inte sålde i våras och som har avvaktat inför sommaren för att nu när hösten närmar sig lägga ut sina bostäder till försäljning igen – tillsammans med alla de övriga som har tänkt sälja nu i höst, säger Andreas Moritz.

Annons

Samtidigt fortsätter priserna på bostäder att rasa. Priserna kan enligt bedömare i branschen bli hela 20 procent lägre än förra årets toppnotering.

Fakta: Så ser utbudet ut för bostäder

Lägenheter: 19 707 (+27 procent i årstakt)

Villor: 12 108 (+33 procent i årstakt)

Fritidshus: 2 532 (-6 procent i årstakt)

Siffrorna visar antalet bostäder till salu i juli månad i år, samt förändringen jämfört med julimånaden förra året.

Källa: Hemnet

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons