Annons

Stockholmsbörsen mot strömmen

Osäkerhet om det nya coronavirusets ekonomiska effekter präglade måndagens handel på världens aktiebörser. Men Stockholmsbörsen gick mot strömmen – OMXS-index lyfte 0,4 procent.
Börs • Publicerad 10 februari 2020
Uppåt på börsen. Arkivbild.
Uppåt på börsen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En del kontors-, butiks- och fabriksanställda i Kina har kunnat återgå till arbetet efter att myndigheter på vissa platser i landet lättat på restriktionerna som införts för att hindra spridningen av coronaviruset. Exempelvis har Volvo Cars och svenska kullagertillverkaren SKF kunnat återuppta delar av sin verksamhet i Kina.

Kullagerjätten steg på Stockholmsbörsen, upp 0,4 procent. Men bäst bland storbolagen på OMXS30-index gick Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik som steg 3,0 procent.

Annons

Till vinnarna hörde också byggbolaget Skanska som lyfte 2,3 procent efter en höjd köprekommendation från ett analyshus. Assa Abloy ökade 1,5 procent sedan låsjätten meddelat att man köper en brittisk leverantör av biometriutrustning.

Atlas Copco uppgav på morgonen att bolaget lagt ett bud värt 11,7 miljarder kronor på tyska Isra Vision, leverantör av visionssystem. Industrikoncernens B-aktie ökade 1,0 procent.

Även de fyra storbankerna steg, Swedbank mest. Aktien klättrade 1,6 procent.

I botten på OMXS30-index återfanns vitvarujätten Electrolux, som tappade 1,7 procent.

De ledande Europabörserna följde måndagens nedgångar på de asiatiska marknaderna och backade. FTSE100-index i London gick ned 0,3 procent, medan DAX-index i Frankfurt och CAC40-index i Paris tappade 0,2 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons