Annons

Svagt politiskt stöd för vägledande Girjasdomen

Politik • Publicerad 9 februari 2020
Bild från när högsta domstolen meddelade domen i det uppmärksammade målet mellan staten och Girjas sameby.
Bild från när högsta domstolen meddelade domen i det uppmärksammade målet mellan staten och Girjas sameby.Foto: Anders Wiklund/TT

Domen i Högsta domstolen som slog fast att det är samebyn Girjas, och inte staten, som har upplåtelserätt till småviltjakt och fiske blev historisk. Strax därpå meddelade flera svenska samebyar att de förväntade sig politiska initiativ för att få samma rättigheter.

Men de har svagt politiskt stöd, rapporterar Ekot. Av alla riksdagspartier är det enbart Vänsterpartiet och Miljöpartiet som säger sig vara beredda att ta politiska initiativ för att följa den vägledande domen.

Annons

– När det har kommit en dom från högsta instans ska den efterlevas, jag upplever det som slöseri med samhällets resurser om man ska driva rättsprocesser om samma saker igen, säger Miljöpartiets riksdagsledamot Camilla Hansén till Ekot.

Moderaterna vill i stället se en äganderättskommission och Socialdemokraterna säger att det är för tidigt att dra några slutsatser av domens effekter, enligt Ekot.

Flera av samebyarna har sagt att de kan tänka sig att stämma staten om de inte får rättigheterna på politisk väg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons