Annons

Sudan hoppas slippa terrorstämpel efter avtal

Sudan/USA • Publicerad 13 februari 2020
USS Coles skrov undersöks av experter efter attacken i den jemenitiska hamnstaden Aden i oktober 2000, då 17 amerikaner i besättningen dödades. Arkivbild.
USS Coles skrov undersöks av experter efter attacken i den jemenitiska hamnstaden Aden i oktober 2000, då 17 amerikaner i besättningen dödades. Arkivbild.Foto: Dimitri Messinis/AP/TT

Sudans regering meddelar att den nått en uppgörelse med anhöriga till offren för attacken mot den amerikanska jagaren USS Cole i Jemen 2000. Justitiedepartementet går dock inte in på hur mycket kompensation man gått med på att betala ut till de berörda familjerna.

USA har haft en sådan uppgörelse som ett av sina huvudkrav för att plocka bort Sudan från sin lista över stater man anser stödjer terrorism.

Annons

"Avtalet slår tydligt fast att Sudans regering inte var ansvarig för händelsen", skriver justitiedepartementet i ett uttalande, och tillägger att man gått med på att betala ut kompensation endast för att uppfylla USA:s villkor.

Terrornätverket al-Qaida tog på sig ansvaret för självmordsattacken mot USS Cole, då 17 amerikaner och de två gärningsmännen dödades.

En amerikansk domstol har dock tillskrivit Sudan, där gärningsmännen övade inför dådet, ansvar för attacken.

Övergångsstyret i Sudan har gjort det till en prioriterad fråga att få bort landet från terrorlistan, som man anser hindrar landets utveckling då stämpeln bland annat skrämmer bort investerare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons