Annons

Sudan åter välkommet i Afrikanska unionen

Sudan • Publicerad 7 september 2019
Sudans nye premiärminister Abdalla Hamdok. Arkivbild.
Sudans nye premiärminister Abdalla Hamdok. Arkivbild.Foto: AP/TT

Afrikanska unionen (AU) har beslutat att åter släppa in Sudan i samarbetsorganisationen.

Landet vingades lämna AU i juni på grund av militärens våldsamma ingripande mot regimkritiska demonstranter. Organisationens freds- och säkerhetsråd beskrev då ett avtal som säkrade en övergång till civilt styre som den enda vägen ut ur landets pågående kris.

Annons

Ett avtal kom på plats förra månaden och tidigare i veckan presenterade landets nuvarande premiärminister Abdalla Hamdok den övergångsregering som ska leda landet i lite mer än tre år. Efter det väntar nationella val.

Sudan kastades in i den senaste tidens oroligheter efter att en proteströrelse som krävde diktatorn Omar al-bashirs avgång växt sig allt starkare. al-Bashir tvingades bort från makten i april och landet leddes efter det av ett militärråd. Men demonstrationerna fortsatte, nu med krav på ett civilt styre och sättet på vilket de slogs ned fick kritik från omvärlden.

Sedan han avsattes i april har Omar al-Bashir utretts för korruption. Förra veckan åtalades han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons