Annons

Styrkebesked av Kallas – ser fyra alternativ

Estlands premiärminister Kaja Kallas är valets stora vinnare – och Reformpartiet det enda stora partiet som går framåt.
Frågan vem hon ska bilda regering med hänger dock kvar i luften.
Estland • Publicerad 6 mars 2023
"Kom och rösta". Nästan varannan est valde att göra det på plats i en vallokal i årets val, som här i huvudstaden Tallinn.
"Kom och rösta". Nästan varannan est valde att göra det på plats i en vallokal i årets val, som här i huvudstaden Tallinn.Foto: Sergei Grits/AP/TT
Estlands premiärminister Kaja Kallas lär med all sannolikhet få fortsätta på sin post. Här framträdde hon inför ett pressuppbåd på måndagen.
Estlands premiärminister Kaja Kallas lär med all sannolikhet få fortsätta på sin post. Här framträdde hon inför ett pressuppbåd på måndagen.Foto: Sergei Grits/AP/TT
Kaja Kallas vid Reformpartiets valvaka på söndagen.
Kaja Kallas vid Reformpartiets valvaka på söndagen.Foto: Sergei Grits/AP/TT
Ekre-ledaren Martin Helme röstade manuellt i en vallokal i Tallinn på söndagen.
Ekre-ledaren Martin Helme röstade manuellt i en vallokal i Tallinn på söndagen.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Estlands parlament riigikogu sitter i denna rosa byggnad i Tallinn.
Estlands parlament riigikogu sitter i denna rosa byggnad i Tallinn.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

När slutresultatet skrivs har Reformpartiet fått 31,2 procent av det totala antalet röster i söndagens val. Det ger 37 mandat i det estniska parlamentet, riigikogu.

Kaja Kallas lär förbli premiärminister, men frågan är med vilket stöd. Hon behöver få med sig flera partier för att nå minst 51 mandat och en majoritet.

Annons

– Vi har grundligt diskuterat för- och nackdelarna med alla sammansättningar, av vilka det finns minst fyra tänkbara, säger Kallas vid en pressträff på måndagen, enligt tidningen Postimees.

Hon vill inte ge ett rakt svar på frågan vilken partiledare hon kommer att ringa först, utan riposterar att hon är beredd att svara om det skulle ringa.

Själv rekordpopulär

Premiärminister Kallas parti blev klart störst, men är också det enda av de större partierna som fick mer stöd. Utmanaren från den yttre högerkanten, Konservativa folkpartiet (Ekre), kom tvåa med ungefär hälften så stor andel av rösterna: 16. Tidigare regeringsbildande Centerpartiet tappar rejält – nästan nio procentenheter – och blir tredje störst.

Kaja Kallas själv fick drygt 31 000 personröster, vilket är rekord i ett estniskt val.

Reformpartiet blev störst i de flesta delar av landet, förutom i nordost, där Centerpartiet traditionellt har ett starkt stöd inom landets ryskspråkiga minoritet. I sydost har Ekre ett starkt stöd.

Vill hävda valfusk

Kontroversiella och nationalistiska Ekre ifrågasätter valresultatet, meddelar dess ledare Martin Helme. Om det inte sker en tydlig omräkning av de digitala rösterna så verkar Helme vilja hävda valfusk.

"Vi har hela tiden misstänkt att ett helt ogenomskådligt e-valsystem som inte går att observera möjliggör fusk", skriver Ekre-ledaren på Facebook, utan att leda sina misstankar i bevis, rapporterar estniska medier.

Ekre lär förbli i opposition, säger Martin Helme till etermediebolaget ERR. Det är högst osannolikt att liberala Reformpartiet skulle söka samarbete med dem.

– Enligt mig är det ansvarslöst. Demokrati är demokrati, ibland vinner man och ibland förlorar man. Jag var beredd att godta resultatet oavsett vilket det var. Ekre började säga redan för en månad sedan att valet skulle bli stulet, säger Kaja Kallas vid sin pressträff.

Lite drygt hälften av de ungefär 615 000 personer som röstade gjorde det digitalt, enligt valmyndigheten. Estland har använt digitala e-legitimationer i drygt 20 år.

Mer mittenframgång

Annons

Premiärminister Kallas säger att hon vill få till stånd en ny regering så snart som möjligt, men flaggar för att det kan ta tid om och när resultatet ska fastställas på nytt.

Sex partier kommer att sitta i parlamentet de kommande fyra åren, då det var så många som tog sig över femprocentsspärren.

Det förhållandevis nybildade mittenpartiet Estland 200 stod för ett succéval. 2019 missade det precis att komma in i parlamentet, men denna gång har partiet fått 13,3 procent av rösterna. Det lär således vara högaktuellt för en plats i nästa regering.

I dagsläget bildar Reformpartiet regering med Socialdemokraterna och konservativa Fäderneslandet (Isamaa).

Fakta: Valresultatet

Sex partier tog sig in i Estlands parlament i valet, då de fick mer än fem procents stöd. Parlamentet, riigikogu, har 101 platser.

Reformpartiet: 31,2 (+2,3 procentenheter), 37 mandat

Estlands konservativa folkparti (Ekre): 16,1 (-1,7), 17 mandat

Centerpartiet: 15,3 (-7,8), 16 mandat

Estland 200: 13,3 (+8,9), 14 mandat

Socialdemokraterna (SDE): 9,3 (-0,5), 9 mandat

Fäderneslandet (Isamaa): 8,2 (-3,2), 8 mandat

Källa: Estlands valmyndighet

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons