Annons

Studie: WHO underskattar virusspridning

Coronaviruset kan ha större förmåga att sprida sig än WHO bedömer. Det visar en studie där svenska forskare deltagit.
Coronavirus • Publicerad 13 februari 2020
Läkare genomför lungskanning på ett provisoriskt sjukhus i Wuhan i Kina. Arkivbild
Läkare genomför lungskanning på ett provisoriskt sjukhus i Wuhan i Kina. ArkivbildFoto: Gao Xiang/AP/TT

För att beräkna smittspridning används ett så kallat reproduktionstal, ett mått på hur många en smittad person överför viruset till i en frisk befolkning. Ju högre tal desto större risk för snabb spridning.

Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att coronaviruset har en överförbarhet i spannet 1,4 till 2,5. Men den genomgång som forskare vid Umeå universitet gjort i samarbete med kollegor i Heidelberg i Tyskland och Zhangzhou i Kina tyder på att överförbarheten är större.

Behöver motiveras

Annons

Forskarna har gått igenom ett antal studier och landar på ett genomsnittsvärde på 3,28 och ett medianvärde på 2,79, betydligt högre än de tal WHO arbetar utifrån.

– De har kanske något underlag som inte vi har, men från början ser det ut som om de har underskattat reproduktionstakten. Sedan kanske de har justerat, men inte ändrat sin officiella skattning, säger Joacim Rocklöv, professor i hållbar hälsa vid Umeå universitet.

Han anser att WHO skulle behöva motivera hur de kommit fram till det reproduktionstal man landat i, eller revidera det.

Betydelse för åtgärder

De matematiska beräkningarna har praktisk betydelse för myndigheternas svar på virusutbrottet, understryker han.

– Det har en ganska stor betydelse. Reproduktionstakten avgör hur många som blir sjuka i slutänden om man inte intervenerar.

Joacim Rocklöv pekar på att det nya coronaviruset redan har större spridning än föregångaren sars, trots alla åtgärder som har satts in. Det indikerar också att viruset sars-cov-2 har ett större reproduktionstal än sars, som officiellt skattas i samma intervall.

Det finns också sjukdomar med betydligt större spridningsrisk.

– Mässling har ett reproduktionstal på 20. Det är en av de mest smittsamma sjukdomar vi har.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Travel Medicine.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons