Annons

Studie: Snabbare viktökning på landsbygden

Vi blir allt fetare. Men föreställningen om att stadsbor riskerar att bli överviktiga i högre utsträckning än de som bor på landsbygden ifrågasätts av en ny studie.
Hälsa • Publicerad 8 maj 2019
Människor som bor på landsbygden ökar i vikt i högre takt än de som bor i städerna. Arkivbild.
Människor som bor på landsbygden ökar i vikt i högre takt än de som bor i städerna. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Globala siffror visar att människor i städerna lägger på sig mindre övervikt än människor som bor utanför städerna, 38 procent mindre bland kvinnor och 24 procent mindre bland män.

– Resultaten av den här massiva globala studien kullkastar vanliga uppfattningar om att fler människor i städerna är den främsta orsaken till den globala ökningen av fetma, säger Majid Ezzati vid Imperial College i London som varit med och lett arbetet kring studien.

Annons

Studien, som har publicerats i tidsskriften Nature, har analyserat längd och vikt från cirka 112 miljoner vuxna i 200 länder och territorier. Kroppsmasseindexet (BMI) har mellan 1985 och 2017 ökat med 2,1 för kvinnor och män på landsbygden. I städerna är ökningen inte lika stor, 1,3 respektive 1,6.

För 30 år sedan hade stadsborna i majoriteten av länderna som ingår i studien högre BMI än de som bor på landsbygden. I dag har den skillnaden minskat kraftigt och i flera länder har landsbygden gått om städerna.

Enligt forskarna är bättre tillgång till hälsosam mat och fler träningsanläggningar några av anledningarna till att viktökningen i städerna inte är lika stor.

Malin Johanson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons