Annons

Studie: Risker med bekämpningsmedel mörkas

Äpplen, lök och andra grödor besprutas med bekämpningsmedel som kan var farliga för hjärnan, men resultaten har mörkats, enligt en studie från Stockholms universitet.
Hälsa • Publicerad 1 juni 2023
Bekämpningsmedel som används i odling av till exempel äpplen har i studie på råttor visat sig påverka hjärnans utveckling. Arkivbild.
Bekämpningsmedel som används i odling av till exempel äpplen har i studie på råttor visat sig påverka hjärnans utveckling. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson / TT

– Jag tycker att det är hårresande, säger en av forskarna bakom studien, Axel Mie, till SVT.

Han ser mörkningen som ett klart brott mot lagstiftningen och etiken.

Annons

Det handlar om två medel, Fluazinam och Abamectin, som enligt tillverkarnas egna studier orsakar minskad hjärnstorlek hos råttungar. Eftersom hjärnans utveckling hos råttor liknar den hos människor finns anledning att tro att även människor kan påverkas av substanserna, enligt Axel Mie.

Tillverkarna är skyldiga att rapportera sådana resultat till den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA, men har underlåtit att göra det i en fjärdedel av de granskade fallen, enligt forskningsstudien från Stockholms universitet.

Att myndigheterna får korrekta uppgifter från tillverkarna är en förutsättning för tillförlitliga bedömningar och för att förbud ska kunna införas, om det behövs, påpekar Mie, som är doktor i analytisk kemi.

Fluazinam används mot svampangrepp i svenska potatis- och lökodlingar och även inom äppelodlingen i exempelvis Sydtyrolen. Abamectin används i växthusodling av till exempel gurka, sallad, paprika och jordgubbar inom EU.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons