Annons

Studie: Fetma hos unga kvinnor stor hjärtrisk

Hälsa • Publicerad 3 februari 2020
En ny studie visar ett tydligt samband mellan fetma hos unga kvinnor och hjärtsvikt senare i livet. Arkivbild
En ny studie visar ett tydligt samband mellan fetma hos unga kvinnor och hjärtsvikt senare i livet. ArkivbildFoto: Jonas Ekströmer/TT

Svår fetma hos unga kvinnor kan innebära fyra gånger så hög risk för hjärtsvikt senare i livet, enligt en ny studie.

Studien bygger på data från över 1,3 miljoner svenska kvinnor i åldrarna 18–45 år.

Annons

"Det här är första gången som fetma så tydligt har kunnat kopplas till hjärtsvikt hos unga kvinnor", säger Annika Rosengren, professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, i ett pressmeddelande från Hjärt-Lungfonden.

"Eftersom övervikt fortsätter att öka bland unga människor i Sverige så är det en potentiellt tickande bomb om dessa grupper tar med sig sin övervikt in i äldre år, då hjärtsvikt är vanligt förekommande".

Vid ett BMI (kroppsmasseindex) på 21 är risken för hjärtsvikt som lägst (cirka 1 av 700 drabbas). Men redan vid ett BMI på 25 är risken 50 procent högre och vid svår fetma (BMI över 35) är risken för hjärtsvikt fyrfaldigad jämfört med normalviktiga.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons