Annons

Strömmer: Läget mycket värre än jag trodde

Kriminaliteten i Sverige är systemhotande.
För att komma till bukt med brottsligheten krävs det bland annat att straffsatsen för unga förändras, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Politik • Publicerad 3 juni 2023
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) talar på Järvaveckan under lördagen.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) talar på Järvaveckan under lördagen.Foto: Claudio Bresciani/TT

Under sitt tal på Järvaveckan valde Strömmer att fokusera på trygghet, och det faktum att boenden i utsatta områden känner sig mer otrygga än de i övriga delar av landet. Många vill flytta, och orsaken till det är den grova brottsligheten.

– Läget är väldigt allvarligt, det visste jag såklart när jag tillträdde som justitieminister. Men jag måste ändå medge att efter ett drygt halvår på posten så måste jag tyvärr konstatera att det är värre än jag trodde. Mycket värre, säger Strömmer.

Fokus på brottsoffret

Annons

För att vända utvecklingen krävs det att politiken och samhällets perspektiv förändras, menar Strömmer. För det första måste fokus ligga på brottsoffret, snarare än de som begår brotten.

– Det betyder till exempel att straffen bättre än i dag måste spegla brottens allvar. När gängkriminella är inlåsta begår de faktiskt inte nya brott, säger Strömmer.

För en effektivare brottsbekämpning kan den personliga integriteten i fler fall än tidigare få stå åt sidan.

– Det här skiftena kommer att få konsekvenser. Och det gäller inte minst barn och unga, och snittet mellan sociala och rättsliga insatser, säger Strömmer.

Ser över straffmyndighetsåldern

I kampen mot brottsligheten tar Strömmer upp vikten av att den 15-årsgräns som i dag råder kring stora delar av lagstiftningen måste sänkas. Det handlar om allt från att koppla in socialtjänsten redan från tolv års ålder utan vårdnadshavarens tillstånd, till att se över straffrabatterna.

– Vi är också beredda att titta på straffmyndighetsåldern för unga, inte för att sätta barn i fängelse, utan för att öppna en annan verktygslåda där det finns ungdomsvård, ungdomsövervakning och andra påföljder som är utformade för att möta unga på glid, säger Strömmer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons