Annons

Strömavbrott och trafikkaos i Ciaras spår

Tiotusentals är strömlösa och hundratals tåg och flyg har ställts in under måndagen på grund av stormen Ciaras framfart i nordvästra Europa.
Vindkraftverk har stoppats av säkerhetsskäl i Belgien och stora områden är översvämmade i Storbritannien.
Europa • Publicerad 10 februari 2020
En person i Klitmøller i nordvästra Danmark promenerar på stranden under stormen Ciara. Bild från 9 februari.
En person i Klitmøller i nordvästra Danmark promenerar på stranden under stormen Ciara. Bild från 9 februari.Foto: Henning Bagger/Ritzau/AP/TT
En översvämmad gata i York i Storbritannien efter att stormen Ciara slagit till.
En översvämmad gata i York i Storbritannien efter att stormen Ciara slagit till.Foto: Danny Lawson/AP/TT
En våg slår över vägen medan bilar i sakta mak tar sig fram i Newhaven på Englands södra kust. Bild tagen 9 februari.
En våg slår över vägen medan bilar i sakta mak tar sig fram i Newhaven på Englands södra kust. Bild tagen 9 februari.Foto: Matt Dunham

Stormen Ciara har ställt till med stora bekymmer i Europa. Hundratals flyg ställdes in över Europa, liksom flera tåglinjer med tiotusentals drabbade resenärer som följd.

Elen för 130 000 hushåll i norra Frankrike har stängts av för rädsla av höga vågor och vindstyrkor på 36 meter per sekund uppmättes längs kusten. I 31 franska departement har elledningar och träd blåst ned och tak förstörts i stormen.

Annons

Stora områden i norra Storbritannien har drabbats av utbredda översvämningar och varningar är fortsatt utfärdade för kraftiga vindar under måndagen.

– Stormen Ciara är på väg bort men det innebär inte att vi går in i en lugnare väderperiod, säger Alex Burkill, meteorolog vid brittiska vädertjänsten Met office.

– Det kommer att vara instabilt, säger han och varnar för att snöstormar kan komma att slå mot landet.

På måndag morgon var fortfarande 170 varningar för översvämningar utfärdade i framför allt norra England och längs södra kusten.

I Belgien stängdes verksamheten i vindkraftsparken i Nordsjön av säkerhetsskäl efter att vindarna blivit för hårda och i huvudstaden Bryssel skadades byggnader och hus i stormen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons