Annons

Stressade kriminella bakom våldet i Linköping

Nio gånger har människor träffats av kulor i Linköping sedan 2019. Tre har dödats vid skottlossningar i områdena Berga och Skäggetorp – två stadsdelar som skiljer sig åt på en viktig punkt.
Brott • Publicerad 7 augusti 2021
Polisens avspärrningar vid Berga centrum i Linköping där två tonårspojkar skottskadades på torsdagskvällen. En av dem avled under fredagen.
Polisens avspärrningar vid Berga centrum i Linköping där två tonårspojkar skottskadades på torsdagskvällen. En av dem avled under fredagen.Foto: Magnus Andersson/ TT

Vid skjutningen i Berga centrum i Linköping på torsdagskvällen träffades två tonårspojkar. Den ene avled under fredagen och den andre vårdas på sjukhus för kritiska skador, enligt polisen.

Skottlossningen är en av flera i området sydost om centrala Linköping. För knappt tre månader sedan sköts en 20-årig man till döds i Berga. För ett år sedan sköts en man i huvudet, men klarade sig utan allvarliga skador. Året innan, 2019, skottskadades en 35-åring.

Annons

På motsatt sida av staden, nordväst om centrum, ligger Skäggetorp. Där dödades förra året en man i 20-årsåldern vid en skottlossning. Några månader tidigare skottskadades en person i området.

Bra koll på ungdomar

– Vi har en koncentration till Berga, Skäggetorp och Ryd, säger Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping.

Hon tror att polisen satt tryck och stressat individer i de kriminella grupperingarna genom ingripanden och stora beslag, vilket kan vara en av förklaringarna till att skjutningarna sker.

– Vi har god koll på ungdomar och vuxna som är delar av de kriminella grupperingarna, men vi når inte ända fram till att förutse skjutningar, säger hon.

För att de ska kunna göra det behövs tre saker, enligt lokalpolisområdeschefen. Resurser, tekniska möjligheter och ändrad lagstiftning.

– Vi behöver få lagstiftning så att vi kan följa dem vi misstänker i ett förebyggande syfte, digitalt och på annat sätt och en lagstiftning där man blir straffad för vad man gjort och inte får rabatter om man begår flera brott, säger hon.

Gängrelaterat

I utredningen av torsdagens skjutning jobbar polisen utifrån ett antagande om att skjutningen skett "i en gängrelaterad kontext".

TT: Har risken för att allmänheten ska träffas av kulor ökat i Linköping?

– Det är svårt att ge ett direkt svar. Men känslan av det ökar säkert i direkt anslutning till en händelse, säger Ann-Christine Rehnström.

Skäggetorp klassas i polisens senaste sammanställning av utsatta områden från 2019 som "särskilt utsatt", den allvarligaste av de tre klassificeringarna. Särskilt utsatt område innebär bland annat att "det är svårt eller näst intill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag".

Annons

– I Skäggetorp är man mindre benägen att prata med oss och delta i rättsprocessen. Det finns vissa individer som försöker styra stadsdelen, säger Ann-Christine Rehnström.

Inte utsatt område

Men Berga som drabbats minst hårt av skjutningar senaste tiden klassas inte som utsatt i polisens sammanställning.

– Berga är ett område där det har anmälts en del brott och där vi under lång tid haft hög polisiär närvaro och samarbete med kommunen för att allmänheten känner en högre otrygghet än i andra områden, säger Ann-Christine Rehnström.

TT: Men polisen motarbetas inte där?

– Nej, inte på det sättet, säger hon.

TT: Pågår öppen droghandel?

– Jo, det är klart att det finns inslag av det även i Berga.

Det finns ett stort hinder för att utredningarna ska leda vidare till åtal och fällande domar mot gärningsmännen.

– I vissa utredningar finns en obenägenhet bland dem som är inblandade att prata med oss och säga vad exakt vad som hänt, säger Ann-Christine Rehnström.

Fakta: Skjutningar Linköping

Totalt skedde 15 skjutningar mellan 2019–2010 i Linköping, fyra i Berga och fem i Skäggetorp, resterande i övriga områden.

Tre personer har dödats och åtta har skadats.

Några av händelserna i Berga och Skäggetorp:

5 augusti, 2021 i Berga Linköping: Två pojkar i tonåren skottskadas allvarligt och deras tillstånd uppges inledningsvis vara kritiskt. En av dem avlider senare. Brottsrubriceringen är mord och försök till mord. Pojkarna är kända av polisen sedan tidigare.

19 maj 2021 i Berga, Linköping: En man i 20-årsåldern som är känd av polisen sedan tidigare skjuts till döds.

16 augusti 2020 i Berga, Linköping: Man i 25-årsåldern skjuts i huvudet men skadas inte allvarligt. Polisen utreder försök till mord.

16 februari 2020 i Skäggetorp Linköping: Man i 20-årsåldern skjuts ihjäl, polisen uppger att han inte är dömd för brott.

25 november 2019 i Skäggetorp Linköping: En person skadad vid en skottlossning. En 22-åring döms för mordförsk till 12 års fängelse av tingsrätten, han nekar till brott och domen överklagas.

4 mars 2019 i Berga Linköping: En man i 35-årsåldern skjuts och förs till sjukhus, men är inte livshotande skadad. Brottsrubriceringen är försök till mord.

Källa: Polisregion Öst och TT:s rapportering.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons