Annons

Strejkdrabbade kan kräva ersättning

Ombokning eller återbetalning men ingen extra ekonomisk kompensation, är SAS besked till strejkdrabbade resenärer.
Men enligt Konsumentverket är det ändå värt att ställa krav på bolaget.
Ekonomi • Publicerad 1 maj 2019
Över 3|000 avgångar har hittills ställts in till följd av den pågående pilotstrejken på SAS.
Över 3|000 avgångar har hittills ställts in till följd av den pågående pilotstrejken på SAS.Foto: Tove Eriksson/TT

Strejken bland danska, norska och svenska SAS-piloter har inneburit över 3 000 inställda avgångar och hundratusentals drabbade resenärer.

Den som drabbats av inställt flyg har alltid rätt till ombokning eller återbetalning av biljettpriset. I vissa fall går det även att få ekonomisk kompensation och skadestånd. Det beror på om strejken bedöms vara en extraordinär händelse eller inte.

Annons

I fallet med SAS pilotstrejk är det inte glasklart vad som gäller, enligt Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket. Rätten till ekonomisk kompensation enligt EU-regelverket har inte prövats på den typen av strejk.

– Det är fortfarande värt att anmäla, säger Maja Lindstrand.

Extraordinära händelser

En strejk kan anses vara en extraordinär händelse utom bolagets kontroll. Det är så SAS bedömer den pågående strejken.

Men en dom i EU-domstolen från 2018 har öppnat för att strejker kan bedömas som icke extraordinära händelser.

– Domen rörde en speciell situation med ett flygbolag som omorganiserade och omstrukturerade. Det var något som föll inom bolagets normala verksamhet och då var det inte extraordinärt, säger Maja Lindstrand.

SAS-strejken har dock en annan utgångspunkt.

– Den här strejken handlar om löner och arbetsvillkor. Så det är helt olika startsituationer, säger Maja Lindstrand.

Om man är drabbad ska man se till att spara alla kvitton för eventuella utlägg och vända sig till bolaget och kräva kompensation.

En bedömningsfråga

Förutom att strejken måste bedömas som en extraordinär händelse måste bolaget, för att ha rätt att neka kompensation, även anses ha gjort att som rimligen kunnat krävas för att undvika den inställda eller försenade flygningen.

– Om SAS nekar kompensation kan man vända sig till Allmänna reklamationsnämnden, säger Maja Lindstrand.

Annons

SAS har meddelat att bolaget i det här fallet inte anser att resenärerna har rätt till kompensation eller skadestånd.

– Självklart ersätter vi alla resenärer enligt gällande regler för den här situationen. SAS bedömning är att det är en extraordinär händelse, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Vissa resebyråer tar ut en avgift för att boka om eller av resan. Men även om man har köpt sin biljett via en resebyrå har man rätt att vända sig direkt till SAS och få återbetalning utan extra kostnad, enligt Konsumentverket..

Det finns företag som erbjuder drabbades resenärer hjälp med att kräva ersättning från flygbolag. Konsumentverket har ingen särskild rekommendation huruvida man bör ta hjälp eller inte.

– Det är upp till var och en hur man vill göra. Det man ska vara medveten om som konsument är att tjänsten kostar pengar. Att själv vända sig till flygbolaget och kräva ersättning är kostnadsfritt, säger Maja Lindstrand.

Helena Wande/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons