Annons

Stray Cats fans försvann aldrig

För första gången på 26 år släpper legendarerna i Stray Cats ett album med originalmusik. Detta trots att bandet för tio år sedan var ute på vad man då trodde var en avskedsturné.
Musik • Publicerad 4 maj 2019
The Stray Cats från vänster till höger: Lee Rocker, Brian Setzer, Slim Jim Phantom. Pressbild.
The Stray Cats från vänster till höger: Lee Rocker, Brian Setzer, Slim Jim Phantom. Pressbild.Foto: Russ Harrington/TT

Stray Cats är bandet som startade en våg av rockabillymusik på 80- och 90-talet. När de nu själva blivit veteraner efter 40 år har scenen utvecklats till att bli större än de någonsin kunde tro.

– Det var utsålt när vi spelade i Las Vegas på världens största rockabilly-event i fjol. Vi insåg att genren hade växt något otroligt. När vi började kanske det var en pub i London som spelade 50-talsmusik en gång varannan månad. Nu finns hundratals festivaler över hela världen, säger Slim Jim Phantom.

Annons

1979 bildade tre tonåringar Stray Cats, inspirerade av musik från 20 år tidigare. Brian Setzer, Slim Jim Phantom och Lee Rocker gillade Sun Records-artisternas sound och bestämde sig för att flytta till England, där de hört att det fanns likasinnade.

– Vi trodde helt enkelt att vi skulle ha en större chans att slå i genom. I USA trodde folk i början att vi var ett brittiskt band, men när vi öppnade munnen så försvann den illusionen snabbt, säger Phantom.

Spelades i radio

Stray Cats fick skivkontrakt och det började ryktas att medlemmar från Rolling Stones och The Who kom för att se deras gig. Slim Jim Phantom minns fortfarande när han hörde sig själv på radio för första gången.

– Vi körde bil på väg till en spelning någonstans i England och blev helt chockade när vi hörde att det var vår låt. Jag tror att jag bara skrek rakt ut och vi var tvungna att köra av vägen för att inte krascha, säger han.

Bandet har bidragit en hel del till intresset för 50-talsmusik som har kulminerat under 2000-talet. Egentligen upplöstes Stray Cats officiellt redan 1984, men har återförenats ett otal gånger genom åren.

Gift med Ekland

Sångaren Brian Setzer har även sitt eget neoswingband Brian Setzer Orchestra och när bandet nu gick in i studion för att spela in ny musik var det den första originalmusiken Setzer skrivit för Stray Cats sedan 1992.

– Vi försöker återvända till våra rötter, utan att det ska kännas gammalt och dammigt. Vi är inte det där bandet som hade ett par hits i mitten av 80-talet och sedan försvann. Våra fans försvann aldrig riktigt och nu med våra utsålda spelningar är vi större än någonsin känns det som, säger Phantom.

I sommar åker trion på en Europaturné och sista stoppet är Falun och rockabillyfestivalen Summer Jamboree. Slim Jim Phantom, som varit gift med svenska Britt Ekland, har varit i Sverige en hel del. Paret har en son ihop och hörs av "då och då", enligt Phantom. Att besöka Sverige ser han fram emot.

– Vi gjorde en av våra bästa shower någonsin på Berns 2008. Och nu när vi spelar i Falun så är det sista stoppet på vår turné, så publiken kan förvänta sig ett väldigt tajt band. Det kommer att bli en fantastisk sommar, säger han.

Ann Edliden/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons