Annons

Stort intresse för ny Knutbyrättegång

När den nya så kallade Knutbyrättegången startar på tisdagen räknar domstolen med stort intresse. Men frågan är om medier och allmänhet får se så mycket alls.
Brott • Publicerad 13 januari 2020
På tisdagen inleds rättegången i Uppsala tingsrätt mot tre personer från den tidigare församlingen i Knutby. Arkivbild.
På tisdagen inleds rättegången i Uppsala tingsrätt mot tre personer från den tidigare församlingen i Knutby. Arkivbild.Foto: Susanna Persson Öste/TT

Bland journalisterna finns det 29 reserverade platser i rättssalen i Uppsala tingsrätt där "Kristi brud" Åsa Waldau och två andra pastorer från den numera nedlagda församlingen ska ställas inför rätta.

– Det är mycket, säger domstolens servicechef Henrik Strand på frågan hur det skiljer sig från många andra mål.

Annons

Han räknar också med tryck från allmänheten. Men på grund av det stora medieintresset finns bara elva platser att tillgå.

– Intresset ställer krav på logistiken, säger Strand.

Det är många som ska kontrolleras. Dessutom pågår samtidigt andra mål som inte ska störas.

Men frågan är om de många intresserade får sin nyfikenhet stillad. Åklagaren har begärt stängda dörrar under nästan hela rättegången eftersom identiteterna på tre personer i målet är hemliga och det finns risk att någon i salen försäger sig. Åtalet ska dock kunna gås igenom offentligt.

I Knutby i Uppsala kommun uppges förtjusningen vara måttlig över att det lilla samhällets namn återigen dras i smutsen.

Förra gången som församlingen gjorde väsen av sig var 2004, när pastorn Helge Fossmos fru dödades och hela den säregna historien om den udda frikyrkan rullades upp som en följetong i medierna.

Den här gången står tre tidigare pastorer – Åsa Waldau, Peter Gembäck och ytterligare en man – åtalade för brott mot en rad församlingsmedlemmar. Waldau och Gembäck åtalas för misshandel och den tredje personen åtalas för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Rättegången planeras äga rum under nio dagar. Den avslutas den 30 januari.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons