Annons

Stort Amnesty-pris till Greta Thunberg

Miljö • Publicerad 7 juni 2019
Greta Thunberg under en skolstrejk för klimatet i Wien i maj.
Greta Thunberg under en skolstrejk för klimatet i Wien i maj.Foto: Ronald Zak

Greta Thunberg och miljörörelsen Fridays for future tilldelas Amnesty Internationals finaste pris – Ambassador of conscience award.

Priset delas ut till personer som har uppvisat unikt mod och ledarskap i kampen för mänskliga rättigheter.

Annons

"Jag kan inte föreställa mig några bättre mottagare i år än Greta Thunberg och klimatstrejkrörelsen Fridays for future", säger Amnesty Internationals generalsekreterare Kumi Naidoo i ett pressmeddelande.

I sitt tacktal säger Greta Thunberg att priset inte är hennes, utan lika mycket tillfaller alla som deltagit i den rörelse av skolstrejk för klimatet som hon startade när hon ensam satte sig utanför riksdagen i augusti 2018.

"Att handla efter sitt samvete betyder för mig att göra det rätta. Att kämpa för vad man tycker är rätt. Att alla har en moralisk skyldighet att göra allt de kan för att förbättra världen. Jag tycker att i den här rörelsen så gör vi det", säger Thunberg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons