Annons

"Underbart" – största pubstoppet på 350 år över

Det har varit den första landstäckande nedstängningen av pubar i England sedan pesten på 1660-talet. Men nu flödar ölen in i pint-glasen igen.
Återöppningen kommer dock med varningar och oro.
Storbritannien • Publicerad 4 juli 2020
En servitör med skyddshandskar och munskydd serverar öl på lördagen till förväntansfulla gäster på en pub i Stratford i östra London.
En servitör med skyddshandskar och munskydd serverar öl på lördagen till förväntansfulla gäster på en pub i Stratford i östra London.Foto: Tolga Akmen/AFP/TT
Umgänge, skratt och öl på en pub i Stratford i östra London på lördagen.
Umgänge, skratt och öl på en pub i Stratford i östra London på lördagen.Foto: Tolga Akmen/AFP/TT
Brittiske prins Andrew gör sitt för att minska smittspridningen på en pub i Snettingham i östra England.
Brittiske prins Andrew gör sitt för att minska smittspridningen på en pub i Snettingham i östra England.Foto: Aaron Chown/AP/TT
Prins William fick tjuvstarta puböppningen med en cider, när han i fredags besökte The Rose and Crown i Snettisham på Englands ostkust.
Prins William fick tjuvstarta puböppningen med en cider, när han i fredags besökte The Rose and Crown i Snettisham på Englands ostkust.Foto: Aaron Chown/pool/AP/TT

Från och med lördagen tilläts de cirka 28 000 pubarna i England åter öppna efter flera månaders covidrestriktioner.

Och även i andra änden av huvudstaden ekade omdömet från norr:

Annons

– Det är underbart bara att komma tillbaka och ta en pint, säger 56-årige snickaren Jim Martin på en pub i södra London.

Läraren Julie Scott var på samma pub med sin familj för att njuta mat och dryck.

– Det är skönt att umgås, säger hon.

"Otroligt tufft"

Även pensionären Ron Lock var där för att snacka och fukta strupen.

– Det var på tiden att de öppnade, tycker han.

Branschorganisationen BBPA hoppas att 80 procent av alla etablissemang nu kommer i gång igen. Normal omsättning kan dock inte väntas förrän om minst ett år, varnar BBPA.

– Detta har varit otroligt tufft för oss och för våra kunder, säger Clive Watson från företaget City Pub Group.

Slaget blev särskilt kännbart, eftersom den brittiska pubnäringen just varit på väg att vända en långvarig trend med konkurser och nedläggningar. Bland annat i London har kvarterspubar i åratal, en efter en, bommat igen – men i fjol noterades en ökning av antalet öppna ställen igen i landet, rapporterar BBC.

8,5 miljoner liter

För att hitta någon motsvarighet till coronanedstängningen får man gå tillbaka till "Stora pesten", det sista massiva böldpestutbrottet, som drabbade bland annat London 1665–1666.

Nu har coronaviruset krävt drygt 44 100 liv i Storbritannien, och över 300 000 personer har bekräftats smittade.

Annons

Tidningen The Sun har förutspått att 8,5 miljoner liter öl i 15 miljoner pintglas kommer att sväljas i England på lördagen, även om regnet och blåsten kan minska antalet klunkar.

Polisen har luftat oro för att glädje och glam också ska övergå i destruktiv fylla och brottslighet, och sjukhusen har ombetts förbereda sig för ett inflöde liknande nyårsfirandet.

"Kan fortfarande döda"

En annan farhåga är att smittspridningen kan ta fart igen när det offentliga umgänget ökar. När brittiske prins William besökte en pub i östra England tog han förvisso en cider, men först gjorde han sitt genom att sprita händerna vid lokalens fastskruvade behållare.

Hälsominister Matt Hancock är en av dem som lyfter varningsflagg:

– Jag är ingen glädjedödare, men viruset kan fortfarande döda.

Nordirland lät sina pubar öppna i fredags. Wales och Skottland är mer skeptiska kring att covid-19:s härjningar verkligen är under kontroll, och låter preliminärt pubar börja öppna den 13 respektive 15 juli.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons