Annons

Hård kamp mot branden i Berlin

En stor brand har brutit ut vid ett ammunitionslager i västra Berlin. Släckningsarbetet väntas ta lång tid, men trots oro för explosioner ska branden inte kunna spridas ytterligare.
Tyskland • Publicerad 4 augusti 2022
Flera brandkårer har ryckt ut till branden.
Flera brandkårer har ryckt ut till branden.Foto: Christophe Gateau/DPA/AP/TT
Tjock rök över Grunewald-skogen i Berlin på torsdagen.
Tjock rök över Grunewald-skogen i Berlin på torsdagen.Foto: Kay Nietfeld/DPA/AP/TT

Branden i Grunewald-skogen uppstod i samband med explosioner på ett ammunitionslager som Berlins polis använder. Där görs kontrollerade sprängningar av bland annat gammal ammunition, men under torsdagsmorgonen gick något uppenbarligen snett.

Brandkåren säger att situationen är "extremt ovanlig". Fortfarande under eftermiddagen hördes många mindre explosioner i området när sprängmedel briserade. Enligt lokala medier förvaras uppemot 25 ton gammal ammunition i lagret och brandbekämpningen tvingas skötas från långt avstånd.

Oro för explosioner

Annons

Under eftermiddagen sattes en avspärrning upp runt en kilometer från det cirka 50 hektar stora området där flera mindre bränder rasar. Senare krymptes skyddsområdet till 500 meter runt bränderna.

– Därmed kan våra styrkor ta sig närmare branden och bekämpa den från marken, säger brandkårens talesperson Thomas Kirstein.

Det finns dock fortsatt oro för fler explosioner och arbetet tros ta tid. Det fokuseras på att hålla branden under kontroll och inte låta den spridas.

– En försiktig uppskattning är att vi kommer att fortsätta åtminstone in till tidig fredagsmorgon, säger brandkårens presstalesperson James Klein enligt Berliner Morgenpost.

Inga skadade

Explosionsrisken har även gjort att släckningsarbetet från luften försvårats. De helikoptrar som kallats in måste hålla sig långt från ammunitionslagret. Bara en bråkdel av det vatten som släppts från luften har nått lagret.

Allmänheten har uppmanats att hålla sig borta från området, som är populärt bland ortsbor och turister. Trafiken på flera lokala och regionala tåglinjer har delvis stoppats.

Ingen har skadats i branden. Berlins borgmästare Franziska Giffey säger att branden är en av de största i staden sedan anda världskriget, men att faran för allmänheten är "minimal" eftersom det inte finns några bostadshus inom två kilometer från branden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons