Annons

Stora skillnader i valdeltagandet

Politik • Publicerad 10 juni 2019
Skillnaderna i valdeltagandet till Europaparlamentsvalet var mycket stora mellan de olika valdistrikten runt om i landet. Arkivbild.
Skillnaderna i valdeltagandet till Europaparlamentsvalet var mycket stora mellan de olika valdistrikten runt om i landet. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Skillnaderna i valdeltagandet till Europaparlamentsvalet var mycket stora mellan de olika valdistrikten runt om i landet.

Södra Ängby i Bromma i Stockholm hade det högsta valdeltagandet på 82,8 procent. Det lägsta valdeltagandet, 12,8 procent, hade Ronna Norra i Södertälje.

Annons

En sammanställning som nyhetssajten har gjort visar att av de tio valdistrikt med högst valdeltagande ligger åtta i Stockholms län, ett i Uppsala län och ett i Skåne. Och av de tio med lägst valdeltagande ligger åtta i Stockholms län och två i Skåne.

– Det är djupt olyckligt att det är så ojämlikt. Det är naturligtvis önskvärt att ha ett högt valdeltagande i alla valdistrikt för att få ett så rättvisande resultat som möjligt av folkviljan, säger Linda Berg, doktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till sajten.

Valdeltagandet för hela Sverige blev 55,3 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons