Annons

Stora prisskillnader mellan tandläkare

En rotfyllning för 3 300 kronor. Eller för 11 700.
Tandläkarräkningen kan variera med tusentals kronor beroende på mottagning. Men en ny digital prisjämförare ska göra det lättare att välja klokt.
Tandvård • Publicerad 3 februari 2020
Vad kostar en stund i tandläkarstolen? Det beror på tandläkarens egen prislista. Arkivbild.
Vad kostar en stund i tandläkarstolen? Det beror på tandläkarens egen prislista. Arkivbild.Foto: Tore Meek

Det är Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) som i tandpriskollen.se sammanställt och jämfört priserna för de vanligaste typerna av behandling hos landets tandläkarmottagningar. Priserna som redovisas är före eventuellt tandvårdsstöd. En snabb koll visar exempelvis att en vanlig basundersökning kan kosta 299 kronor – eller 1 900 kronor, alltså mer än sex gånger så mycket.

– Sverige har ett system med fri prissättning. Både privata och offentliga aktörer bestämmer själva vilket pris de tar ut, konstaterar TLV:s generaldirektör Agneta Karlsson.

Riktmärken

Annons

Det finns riktmärken i form av referenspriser som TLV fastställer varje år. Referenspriset för exempelvis att få en tandkrona är 5 755 kronor. Men det vanligaste priset är 6 720 kronor och den dyraste tandläkarmottagningen i landet tar 12 735 kronor.

– Tanken har varit att referenspriset ska hjälpa patienter att bedöma om den egna tandläkarens pris är rimliga. Men referenspriserna har kanske inte varit tillräckligt kända. Med den nya tjänsten kan patienterna jämföra på ett enkelt sätt och göra medvetna val, säger Agneta Karlsson.

Priset avgörande

Hon påpekar att den nya tjänsten inte betygsätter mottagningarna. Den säger alltså inte något om kvaliteten.

– En del aktörer skulle nog säga att det finns en koppling mellan pris och kvalitet, men det är inget vi kan bedöma. Och priset är avgörande för väldigt många eftersom det kostar så mycket att gå till tandläkaren, säger Agneta Karlsson.

Tjänsten tandpriskollen.se är resultatet av ett uppdrag från regeringen till TLV. Över 3 000 tandvårdsmottagningar i hela landet omfattas.

Anna Lena Wallström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons