Annons

Stora brister i vården av schizofrena

Det råder stora brister inom schizofrenivården och för få regioner följer de riktlinjer som finns, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.
Vård • Publicerad 3 oktober 2022
Få regioner följer de riktlinjer som finns för vård av den som har schizofreni. Arkivbild.
Få regioner följer de riktlinjer som finns för vård av den som har schizofreni. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Schizofreni är den vanligaste diagnosen bland psykossjukdomarna och den som är sjuk är ofta i stort behov av stöd och vård. Sedan 2018 finns därför nationella riktlinjer för hur stödet och vården bör se ut.

Nu visar en utvärdering som Socialstyrelsen har gjort att det finns stora brister och att alldeles för få regioner följer riktlinjerna.

Annons

"Ja, det är verkligen för bedrövligt och visar att Socialstyrelsens Nationella riktlinjer inte följs", säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska vård erbjudas på lika villkor för hela befolkningen och kvaliteten ska utvecklas och säkras, fortsätter Lindén.

"Resultatet av utvärderingen visar tydligt att så inte är fallet."

Bristerna gäller framförallt tillgången till samordnade psykosociala insatser från hälso- och sjukvård och socialtjänst, exempelvis boendestöd, psykopedagogiska behandlingsprogram och stöd för att komma ut i arbetslivet.

I hälften av regionerna har ansvariga politiker inte heller agerat för att de nationella riktlinjerna ska införas. Var patienterna bor spelar också en alltför stor roll för vilken hjälp de får, enligt Socialstyrelsen, som har tagit fram en lista med ett tiotal områden där schizofrenivården måste bli bättre.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons