Annons

Stora brandskador på Lunds centralstation

En byggnad på Lunds centralstation har fått omfattande skador efter branden som startade under natten. Polisen tror att den var anlagd och en eller flera personer sågs avvika från platsen.
Brott • Publicerad 4 augusti 2023
En kraftig brand har rasat i en av stationsbyggnaderna vid Lunds centralstation under natten.
En kraftig brand har rasat i en av stationsbyggnaderna vid Lunds centralstation under natten.Foto: Andreas Hillergren/TT
Branden påverkar tågtrafiken genom Lund C, enligt Skånetrafiken.
Branden påverkar tågtrafiken genom Lund C, enligt Skånetrafiken.Foto: Andreas Hillergren/TT

– Det finns iakttagelser av en eller flera personer som har avvikit. Vi ser ingen naturlig brandorsak, vi tror att den är anlagd, säger polisens presstalesperson Katarina Rusin.

Larmet kom in strax före klockan 03.30 natten mot fredag och en kraftig brand utbröt i ett kafé. Släckningsarbetet pågick långt in på dagen.

Annons

Boende i området talar om en explosion innan branden bröt ut.

– Jag vaknade av en riktigt kraftig smäll. Jag förstod att det inte handlade om fyrverkerier, säger Camilla Bjerke, som bor vid torget intill stationsbyggnaden, till TT.

Men enligt polisen är det oklart om det smällde till följd av att det brann eller om det smällde i samband med att branden anlades.

Tågtrafiken förbi Lund kunde fortsätta trots släckningsarbetet, men på färre spår än vanligt. Bussar som vanligtvis utgår från hållplatser intill stationen fick ledas om.

Joel Johansson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten Syd, säger att branden har kunnat begränsas till en del av den gamla magasinsbyggnaden. Han bedömer att en fjärdedel eller upp till en tredjedel av den långsträckta byggnaden har skadats.

Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand. Ingen misstänkt person är gripen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons