Annons

Stor risk för angrepp av barkborre

Skogsstyrelsen varnar för att den senaste tidens värme har gjort att huvudsvärmningen av granbarkborren verkar vara i gång på flera håll i landet.
Natur • Publicerad 4 juni 2021
En granskog som angripits av granbarkborrar. Arkivbild.
En granskog som angripits av granbarkborrar. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Det innebär att insekterna – den värsta skadeinsekten för svensk granskog – ger sig ut på jakt efter nya granar att attackera.

Tusentals granbarkborrar har fångats i Skogsstyrelsen och skogsbrukets fällor de senaste dagarna.

Annons

"Nu är risken stor att vi får nya angrepp på stående skog i framförallt södra och mellersta delarna av landet", säger Mattias Sparf vid Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Myndigheten uppmanar nu tillsammans med skogsbruket ägare att ge sig ut i markerna för att kontrollera sin skog.

Granbarkborren är omkring fyra millimeter stor. Under svärmningen letar hanen rätt på en levande eller död gran som den borrar sig in i, för att skapa en parningskammare och locka en hona som där lägger ägg, vars larver äter barken. Efter förpuppning kläcks den vuxna individen, som äter upp det som finns kvar av innerbarken, innan det är dags för svärmning igen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons