Annons

Stor press på kritiserade svenska vallateamet

Efter flera missar under säsongen måste det kritiserade svenska vallningsteamet lyckas i samband med Svenska skidspelen i Falun i helgen.
Skidor • Publicerad 6 februari 2020
Den svenska vallachefen Anders Niemi säger att vallningen inte ska behöva bli något problem i Falun.
Den svenska vallachefen Anders Niemi säger att vallningen inte ska behöva bli något problem i Falun.Foto: Ulf Palm/TT

Det har blåst ordentligt kring de svenska vallarna de senaste månaderna.

Först var det sommarens schism mellan vallningsteamet och landslagschefen Jonas Peterson. Han fick i uppgift att omorganisera vallningsteamet efter kritik i en utvärderingsrapport från 2019.

Annons

Peterson fick sparken, när schismen nådde sin kulmen, och Anders Niemi blev ny vallningschef trots att han tidigare på sommaren blev uppsagd.

Vallakritik

I vinter har sedan detta vallningsteam gjort flera missar som bland annat resulterat i kritik från flera håll:

Mathias Fredriksson, sa i en SVT-sändning:

– Det är sämre överlag. De har gjort fler misstag än de senare åren.

Även tidigare presschefen i landslaget, Torbjörn Nordvall, som också ingår i Charlotte Kallas serviceteam, har i en krönika kritiserat den svenska vallainsatsen.

Nu slår Anders Niemi tillbaka:

– Den kritiken håller jag absolut inte med om. Överlag tycker jag det fungerat bra.

Men faktum är att åkarna, som normalt inte kommenterar sämre vallade skidor, i vinter har varit öppna med problemet.

– Det känns bedrövligt. Åkningen kändes stabilt, men tyvärr har jag inte grejerna under fötterna för dagen, sa exempelvis Jens Burman till Aftonbladet efter tävlingen i Nove Mesto.

I samband med sprinttävlingen i Oberstdorf stod svenska skiddamer i kö och klagade på dåligt vallade skidor.

Stor press

Annons

Nu är det dags för tävlingar Falun. Pressen är stor på svenska vallningsteamet, som inte får göra nya misstag. Anders Niemi säger också att vallningsteamet gjort utvärderingar, med tanke på senaste tidens missar:

– Det gör vi alltid. Inför Falun finns en del smågrejor att skruva på. Men jag vill inte säga vad det handlar om eftersom vi inte vet exakta öppettider för tester och hur det kommer att se ut på banorna.

– Men generellt ska vallningen inte behöva bli några problem i Falun. Det är viktigt att tänka på att konstsnön sliter extra på vallningen, säger Anders Niemi.

Han försäkrar samtidigt att Sverige har tillräckligt med resurser för att erbjuda åkarna bra vallade skidor.

– Här är det viktigt att poängtera att vi verkligen vill göra ett så bra jobb som möjligt, speciellt nu när det är tävlingar på hemmaplan, menar Anders Niemi.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons