Annons

Stopp på kräksjukan efter coronarestriktioner

Spridningen av årets vinterkräksjuka verkar ha dött ut ovanligt tidigt. Anledningen tros delvis bero på de restriktioner och skärpta hygienrutiner som har införts efter spridningen av coronaviruset.
Hälsa • Publicerad 6 april 2020
Grafiken visar antal fall av calicivirus, som orsakar vinterkräksjuka, under denna säsong (gröna staplar) jämfört med tidigare år. Siffror från Folkhälsomyndigheten.
Grafiken visar antal fall av calicivirus, som orsakar vinterkräksjuka, under denna säsong (gröna staplar) jämfört med tidigare år. Siffror från Folkhälsomyndigheten.Foto: Folkhälsomyndigheten
Vinterkräksjukan kan vara över – ovanligt tidigt. Arkivbild.
Vinterkräksjukan kan vara över – ovanligt tidigt. Arkivbild.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

De fall av vinterkräksjuka som rapporteras in till Folkhälsomyndigheten återspeglar bara de patienter som behövt uppsöka vården, så det är långt ifrån alla fall som rapporteras in. Men trots mörkertalet finns tecken på att vinterkräksjukan inte fått lika stort fäste som vanligt.

– Det har rapporterats in avsevärt färre fall. Vinterkräksjukan brukar klinga av först om fem till åtta veckor, så det är långt tidigare jämfört med åren innan, säger Elsie Ydring, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Kraftigt fall

Annons

Under vecka elva rapporterades 164 fall av vinterkräksjuka, två veckor senare var det nere på 38 fall. Elsie Ydring menar dock att man ska ha i åtanke att det inte inkommit rapporter från samtliga laboratorier.

– Normalt vi får aldrig reda på exakt hur många som drabbas varje år eftersom sjukdomen inte är anmälningspliktig. Men eftersom det är betydligt färre fall som rapporteras in under den här tiden, kan det inte bara bero på att labben har fullt upp med annat, säger Elsie Ydring.

Uppmaningar hjälper

Skälet till de få fallen tror hon beror på de restriktioner och uppmaningar till skärpta hygienrutiner som införts efter coronavirusets spridning i Sverige.

– Vi kan givetvis inte säga det med hundra procents säkerhet, men vi är mer noga med hygienen, det är färre barn på förskolan just nu och vi tillämpar social distansering. Det hjälper förmodligen, säger Elsie Ydring.

TT: Kan vi lära oss något av det här årets färre antal fall?

– Jag tror tyvärr att vi får fortsätta leva med att vinterkräksjukan sprids under den här perioden på året. Men det är väldigt bra om man håller sig hemma om man är sjuk och undviker att besöka nära och kära på sjukhus eller andra vårdinrättningar, och att man fortsätter att uppmärksamma vikten av god handhygien. För tvål och vatten är det enda som biter på kräksjukevirus, säger Elsie Ydring.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons