Annons

Stopp för testmottagning upphävs

Tidigare i år beslutade Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att tills vidare stoppa företaget Novolabs från provtagning och intygsutfärdande gällande covid-19. Nu upphäver förvaltningsrätten förbudet, skriver
Vård • Publicerad 11 april 2022
Ivo pekade bland annat på brister som att PCR-prover förvarades i kylskåp tillsammans med mat och dryck och att provsvar kom för snabbt för att proverna ska ha hunnit analyseras. Arkivbild.
Ivo pekade bland annat på brister som att PCR-prover förvarades i kylskåp tillsammans med mat och dryck och att provsvar kom för snabbt för att proverna ska ha hunnit analyseras. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Orsaken till förbudet var att det enligt Ivo funnits allvarliga patientsäkerhetsbrister och risker ur smittskyddshänseende vid Novolabs. Förvaltningsrätten anser dock att företaget lämnat godtagbara förklaringar till delar av kritiken och att de problem som exempelvis konstaterats med journalföring inte är att ses som allvarliga patientsäkerhetsbrister.

Däremot har brister som exempelvis rört vårdhygien och förvaring av prover varit allvarliga, men inte så "betydande och överhängande" att ett förbud varit motiverat, enligt domstolen.

"Ett förbud av verksamheten är den yttersta åtgärden och bör användas bara om effekterna av ett föreläggande inte kan avvaktas. Enligt förvaltningsrättens uppfattning är dessa brister av sådant slag att den första åtgärden borde ha varit ett föreläggande", säger rådmannen Annette Spjuth.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons