Annons

Stopp för prospektering av kol, olja och gas

Regeringen och samarbetspartierna vill förbjuda framtida prospektering och nyexploatering av kol, olja och fossilgas på motsvarande sätt som gjorts med uran.
Miljö • Publicerad 9 juni 2021
Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) lägger som en del i januariavtalet fram ett förslag på förbud mot utvinning av av fossila bränslen. Arkivbild.
Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) lägger som en del i januariavtalet fram ett förslag på förbud mot utvinning av av fossila bränslen. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

En del av den politiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L är att förbjuda prospektering av olja, kol, gas och fossilgas, i syfte att fasa ut fossilberoendet. Med prospektering menas undersökningar av berggrunden i syfte att finna utvinningsbara fyndigheter.

I en promemoria som har tagits fram av näringsdepartementet och miljödepartementet föreslås två nya bestämmelser i miljöbalken som innebär att det inte längre kommer att vara möjligt att ge tillstånd till utvinning av stenkol, brunkol, råolja eller naturgas. Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2022.

Annons

– Genom att Sverige nu sätter stopp för utvinning redan nästa år så tar vi ledarskap globalt också och kan visa andra länder att det här är en viktig väg framåt, säger Per Bolund.

Inga fler tillstånd

Utvinningen av fossila bränslen i Sverige är mycket liten. I dagsläget finns tre företag som har beviljats undersökningstillstånd för olja och naturgas och när de tillstånden löper ut kommer de alltså inte att förnyas.

– Det återkommer med jämna mellanrum förfrågningar om prospektering av olja på Gotland och i Östersjön och naturgas i Dalarna, men nu bestämmer vi helt enkelt att vi inte ska ge möjlighet utvinna fossila bränslen i Sverige.

– Det här är en trygghet för människor som inte behöver känna sig oroliga över oljeutsläpp i Östersjön eller få en oljerigg som granne på Gotland. Fossilutvinning är inte en framtidsväg för Sverige, säger Per Bolund.

Sverige tar ledartröjan

Per Bolund säger att lagändringarna är ett viktigt sätt att visa – inte minst den yngre generationen – att vi lyssnar på vetenskapen.

– Internationella energimyndigheten slog nyligen fast i ett scenario att man inte kan utvinna mer fossila bränslen än de som redan finns tillgängliga. Det stämmer inte överens med 1,5-gradersmålet, säger Bolund på väg mot EU:s miljöministermöte där han hoppas kunna övertyga sina kollegor att ansluta sig till den här linjen.

TT: Hur ser den politiska opinionen ut i Sverige för lagförslaget?

– Det återstår att se, men jag hoppas ju att även andra partier i oppositionen ska se att det här är rätt väg att gå, att Sveriges framtid är förnybar. Nu ska vi skicka förslaget på remiss och då får vi se vilken respons det blir.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons