Annons

Stölder från båtar ökar i Sydsverige

Anmälningarna om båtrelaterade stölder har ökat kraftigt i de sydligare delarna av landet men minskat i Stockholmsregionen, jämfört med samma period 2022.
Brott • Publicerad 22 september 2023
Båtrelaterade stölder har minskat men ligger på en fortsatt hög nivå. Arkivbild.
Båtrelaterade stölder har minskat men ligger på en fortsatt hög nivå. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg /TT

Enligt Stöldskyddsföreningen (SSF) har till exempel anmälningarna om stölder från båtar ökat med 98 procent i region Syd men har minskat med 36 procent i region Stockholm. SSF hänvisar till statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) och polisen.

Flest stölder av båtar, båtmotorer och andra delar från båten sker under sommaren men fortsätter även under hösten.

Annons

"Mindre närvaro på bryggor och båtklubbar samt mörkrets intrång underlättar för tjuven som då kan arbeta mer ostört", skriver SSF i ett pressmeddelande.

SSF påpekar dessutom att det de flesta anmälningarna hittills i år avser batterier, bensindunkar och gps-navigatorer, samt bensin.

Båtstölder handlar ofta om beställningsjobb och många gånger lämnar båten landet mycket snart efter stölden. Båtutrustning kan hamna utomlands men också på andrahandsmarknaden i Sverige.

"Fundera över vad du som båtägare eller båtklubb kan göra för att försvåra för tjuven och töm på värdefull utrustning", rekommenderar Lina Nilsson, expertrådgivare på SSF, i pressmeddelandet.

Fakta: Så skyddar du båten från stölder

Starta båtsamverkan för att ha tillsyn på bryggor, marinor och hamnar under alla årstider.

Sitter båtmotorn kvar på båten, se till att den är fastlåst med godkänt certifierat lås.

Lämna inget kvar i båten utan töm den på stöldbegärlig utrustning.

Upprätta ett "båtkort" med alla uppgifter på din båt, motor, utrustning, märkning m.m så det snabbt kan anmälas om någonting blir stulet. Fotografera gärna.

Källa: Stöldskyddsföreningen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons