Annons

Stödorganisation avslöjade anonyma användare

Anonyma användare på ett internetforum för en stödorganisation har fått sina namn och telefonnummer avslöjade.
Det visar en granskning som gjort.
Brott • Publicerad 9 april 2022
Stödorganisationen Mind avslöjade sina anonyma användare. Arkivbild.
Stödorganisationen Mind avslöjade sina anonyma användare. Arkivbild.Foto: Marc Femenia / TT

Trots att stödorganisationen Mind lovade användarna på sitt internetforum att de kunde vara anonyma om de önskade, så har organisationen skickat deras namn, mejladresser och telefonnummer till Facebook, enligt Ekots granskning.

Mind är en organisation som erbjuder stöd till människor som har någon form av psykisk ohälsa, bland annat driver de "Självmordslinjen", "Äldrelinjen" och "Föräldralinjen". Verksamheten baseras på volontärinsatser.

Annons

Enligt hemsidan ska alla medlemmar kunna vara anonyma och organisationen hävdar att de inte har någon anmälningsplikt samt att telefonnummer aldrig sparas.

Trots det visar Ekots granskning att alla personliga uppgifter inklusive anonyma alias, skickas vidare till Facebook, en funktion som finns för att företag eller organisationer ska kunna rikta reklam mer träffsäkert på Facebook.

”Vi beklagar att vi inte haft kunskap om vad den här typen av funktioner innebär” säger Minds generalsekreterare Karin Schulz till Ekot.

Hon uppger till Ekot att Mind nu kommer anmäla händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten.

Enligt uppgifter från Facebook till Ekot så raderas de personuppgifter som företaget tar emot, men först efter det att Facebook försökt knyta dem till sina befintliga användare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons