Annons

Stöd till anhöriga brast under pandemin

Vård • Publicerad 4 juni 2021
Många anhöriga fick inte det stöd de behövde under pandemin, visar en ny rapport. Arkivbild.
Många anhöriga fick inte det stöd de behövde under pandemin, visar en ny rapport. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Anhöriga till personer som drabbats av covid-19 har inte fått det stöd de skulle ha behövt, enligt en rapport från Nationellt kompetenscentrum anhöriga (NKA).

Rapporten, som finansierats av socialdepartementet, har på regeringens uppdrag undersökt hur anhöriga påverkats av pandemin. Och facit är dystert.

Annons

– Det fanns ofta ingen plan för hur de skulle informeras eller hur de skulle få ett känslomässigt stöd, säger verksamhetschefen Lennart Magnusson till Dagens Nyheter, och kallar bristerna "allvarliga".

NKA ger i rapporten också rekommendationer inför framtida pandemier och kriser av annan karaktär. Bland annat vill föreningen att anhöriga ska involveras i kris- och beredskapsplaneringen, och att äldre ska få bättre hjälp att hålla kontakten med anhöriga genom digitala hjälpmedel som mobil eller surfplatta.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons