Annons

Börsen inledde veckan på minus

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med röda siffror. Såväl OMXS30 som börsen i stort stängde på minus.
Sämst gick det för fastighetsbolaget SBB efter en säljrekommendation från Goldman Sachs.
Ekonomi • Publicerad 1 augusti 2022
Stockholmsbörsen stängde på minus. Arkivbild.
Stockholmsbörsen stängde på minus. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Både det breda indexet och OMXS30 avslutade måndagens handel på minus 1,1 procent.

Av de trettio mest omsatta aktierna visade tidigare på dagen endast sex av dem negativa siffror – men vid stängning lyste 26 av dem i rött.

Annons

Sämst gick det för SBB, ned 5,1 procent, efter att Goldman Sachs sänkte deras riktkurs till 13 kronor.

Bäst presterade Ericsson och Swedish Match, upp 0,6 respektive 0,3 procent.

Nedåtvändningen i måndagens handel kan bero på det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosis eventuella resa till Taiwan, vilket Peking reagerat starkt negativt på, och som skulle kunna dra ner USA-börsen.

Inte heller på de ledande Europabörserna var det någon feststämning under måndagen. Paris backade 0,2 procent och London stängde oförändrat. Frankfurtbörsens DAX-index pendlade strax före klockan 18 kring nollan.

I Asien var siffrorna blandade. Indexen i Japan stängde på plus, medan Hang Seng i Hongkong och kompositindexet i Shanghai pendlade kring nollan. Kompositindexet i Shenzhen vände från minus och stängde plus 1 procent.

Under dagen presenteras inköpschefsindex (PMI) från flera länder, däribland Sverige och USA. För Sverige var julisiffran 53,1, vilket indikerar svag tillväxt. Det är den lägsta siffran på två år.

Eurozonens inköpschefsindex för industrin uppgick till 49,8 i juli. Ett index under 50 indikerar att det krymper.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons